Política 04/02/2016

Compromís demana a la Fiscalia que promogui la il·legalització del PP per dedicar-se al "crim organitzat"

Els senadors Carles Mulet i Dolors Pérez han demanat a Anticorrupció mesures cautelars perquè el PP "no continuï delinquint"

Europa Press
3 min
Els senadors de Compromís Carles Mulet (dreta) i Dolors Pérez (esquerra) han sol·licitat la ilegalització del PP. / COMPROMÍS

ValènciaLa coalició Compromís ha registrat aquest dijous davant la Fiscalia Anticorrupció una sol·licitud perquè promogui la declaració del PP com a organització il·lícita i la seva il·legalització per incompliment de la llei de partits polítics, en entendre que els casos de corrupció que l'afecten "no són aïllats", sinó que responen a una forma d'actuar organitzada. D'aquesta manera, la coalició valenciana ha fet efectiva la reclamació del seu senador Carles Mulet, que fa uns dies va sol·licitar al ministeri públic que actués contra l'organització que presideix Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, Compromís demana a la Fiscalia que prengui les mesures cautelars que consideri oportunes mentrestant per "evitar" que el PP "segueixi delinquint" i pugui obstruir l'acció de la justícia, cosa que, segons l'opinió de la coalició, ja hauria fet el partit, com demostra el fet que s'esborressin els discos durs dels ordinadors del seu extresorer Luis Bárcenas.

Els senadors de Compromís Dolors Pérez i Carles Mulet han presentat l'escrit a la Fiscalia Anticorrupció i han registrat a més al Senat dues preguntes al govern en funcions per saber per què no aplica la citada llei de partits al PP com a "associació il·lícita".

Mulet ha defensat la petició davant la Fiscalia Anticorrupció i ha demanat que s'estudiï la possible acció contra el PP. D'una banda, consideren que aquest partit compleix el previst per l'article 515 del Codi Penal, que assenyala que una associació il·lícita és punible quan promou la comissió de delictes. També ha assenyalat que, entenent que el PP és una associació il·lícita, Compromís demana també a la Fiscalia que actuï contra el PP per la via de la llei de partits, que en el seu article 10 preveu la dissolució judicial d'una formació política quan "incorri en supòsits tipificats com a associació il·lícita en el Codi Penal".

En la seva denúncia, Compromís inclou una extensa relació de casos de corrupció que afecten el PP a Madrid, Galícia, les Illes Balears, les Illes Canàries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia, Melilla i el País Valencià, de la qual es diu que la situació és "extremament greu". S'afegeix també una llista amb 219 noms de dirigents i membres del PP de tot l'Estat imputats o investigats.

A més de presentar aquesta demanda davant la Fiscalia, Mulet i Pérez han plantejat mesures com la reforma del Codi Penal, perquè inclogui la dissolució automàtica d'un partit polític quan tingui una condemna ferma per corrupció.

Carles Mulet ha rebutjat que es tracti de casos aïllats i ha assegurat que "en gran part de la seva activitat" el PP s'ha dedicat a delinquir i que "la seva adreça ha emparat la delinqüència". I ha acusat en aquest punt Mariano Rajoy, president del Partit Popular i del govern espanyol en funcions, d'haver "emparat i ovacionat alguns dels grans delinqüents de l'Estat espanyol", entre els quals ha situat a Alfonso Rus, expresident de la Diputació de València, i detingut en l'operació Taula.

El senador ha esperat que la Fiscalia vegi el cas "en el seu conjunt", no com una successió de "casos parcials", i actuï contra el PP. Dolors Pérez ha afegit que la denúncia de Compromís ajudarà també els membres i càrrecs d'aquest partit que estan sofrint la situació. "Els estem fent un favor", ha interpretat.

Situació de Rita Barberá

Compromís va registrar ahir al Senat una pregunta per saber si algun jutjat ha preguntat a la Cambra alta si Rita Barberá és parlamentària. Aquest és el primer pas que ha de fer un jutjat quan investiga un assumpte relacionat amb un aforat, ja que ha d'enviar el cas al Suprem.

Carles Mulet ha tornat a reclamar al PP que prengui mesures contra Rita Barberá quan sigui investigada i que l'expulsin del Grup Parlamentari. "El Senat no pot ser el descans de persones en situació difícil", ha afegit Dolors Pérez. "S'està dient, sense dir-ho, que hi haurà molts més casos", ha conclòs la senadora.

stats