Política 29/09/2017

Rivera defineix l’1-O com “el cop més gran a la democràcia des del 23-F” i reclama que es convoquin eleccions

Cs assegura que demanarà a la fiscalia que "actuï contra els que utilitzen nens a les escoles"

Marc Toro
3 min
Inés Arrimadas i Albert Rivera, aquest divendres al míting de Cs a la Farga de l'Hospitalet

L'Hospitalet de LlobregatEl líder de Cs, Albert Rivera, ha definit aquest divendres l'1-O com "el cop més gran a la nostra democràcia des del 23-F" i ha insistit que l'única manera de parar aquest cop és convocant eleccions a Catalunya. "Parem el cop, convoquem eleccions i dialoguem a la taula de la democràcia i de la Constitució", ha reclamat en un multitudinari acte a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat, al costat del la cap de files del partit al Parlament, Inés Arrimadas, i el portaveu de la formació a l'Ajuntament del municipi, Miguel García.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d'una mica més de mil persones –unes quantes desenes s'han quedat fora del recinte–, Rivera no ha estalviat arguments contra la votació d'aquest diumenge. "Franco també feia referèndums, i Castro, i el senyor Hugo Chávez, però no són democràtics i nosaltres sí", ha dit, fent mofa sobre les urnes de plàstic que s'utilitzaran l'1-O i que el Govern ha ensenyat aquest divendres. "Que ningú llenci el seu vot a les escombraries. Perquè heu vist les urnes, no?".

El president de la formació taronja ha dit que Cs està fent a Catalunya una "revolució democràtica" davant els "supremacistes". "Porten tant temps dient-nos què hem de pensar que hem dit prou, no ens faran callar els lladres de Convergència", ha afirmat, i ha aprofitat per denunciar que s'estigui defensant el referèndum a les escoles, moltes de les quals són col·legis electorals. De fet, Cs ha anunciat que demanarà a la fiscalia que "actuï contra els que utilitzen nens a les escoles", sense concretar si es referia a mestres, directors d'escola o membres de l'AMPA. Sigui com sigui, ha dit que està "avergonyit" de veure cartells en favor de l'1-O i estelades als centres educatius.

Rivera s'ha dirigit directament a l'ANC: "Apuntin-me el primer de la llista que estan fent de mals catalans. Vull ser el primer! [...] Perquè els mals catalans per als nacionalistes som els demòcrates". I la democràcia, ha afegit en una crítica al PSOE, s'ha de defensar "sense excuses". "A la vida un s’ha de mullar, i no valen equidistàncies: estic una mica amb Rajoy, una amb Puigdemont i una mica enlloc. No, jo estic amb Espanya!", ha cridat Rivera, i ha arrencat grans aplaudiments. També s'ha referit a Podem, a qui ha avisat que quan es convoquin noves eleccions a Catalunya haurà de posicionar-se i triar entre Junqueras o Arrimadas.

Arrimadas: "Puigdemont és el més cupaire de Catalunya"

La líder de Cs al Parlament, per la seva banda, ha centrat gran part del seu discurs en les crítiques a Puigdemont, i ha afirmat que “és el més cupaire de Catalunya” perquè “ha fet el que volen els antisistema: desprestigiar policies i jutges, instaurar la desobediència i, per últim, intentar escalfar el carrer i enfrontar els ciutadans”. En una línia semblant a la de Rivera, la líder de Cs ha qualificat l’1-O de “frau democràtic”, i ha afegit que el que està “precintat” no són els col·legis, sinó el Parlament, i que Puigdemont s’ha “inhabilitat ell mateix per representar-nos a tots”.

Amb tot, ha assegurat que ella defensarà “les urnes de veritat” en unes eleccions. Arrimadas ja va intentar a principis de setembre convèncer els partits de l’oposició per presentar una moció de censura contra Puigdemont i convocar comicis, però no va trobar el suport de cap partit. És per això que la cap de l’oposició ha cridat el PSC a decidir si vol fer "un projecte de futur on no sobri cap català" o si prefereix "tornar a reeditar tripartits amb el senyor Junqueras".

Deixant clar que no és cap “utopia” que la formació taronja arribi al Govern, Arrimadas ha llançat una promesa als assistents: “Tornarem a unir Catalunya, a unir els catalans i a parlar del que ens importa a tots: llistes d’espera, ajudes per la dependència, la corrupció…. Igual que fa 40 anys Tarradellas va dir 'ciutadans de Catalunya, ja soc aquí', Cs guanyarà les eleccions i dirà 'Ciutadans de Catalunya, ja som aquí!'”, ha conclòs.

Malgrat el contingut de l'acte, que porta per títol '¡No nos callarán!', Cs assegura que no està participant de la campanya del referèndum, en la línia del que defensen PSC i PP. "És un dels molts actes que fem en diferents ciutats; hi ha vida més enllà del Procés i de l'1-O", va argumentar fa uns dies Arrimadas sobre el míting d'aquest divendres. Els tres partits constitucionalistes al Parlament, però, han intensificat en les últimes setmanes els actes amb missatges contra la consulta.

De fet, abans que els dirigents de Cs arribessin a la Farga, el públic ha cridat consignes com "No votarem!" o, replicant el lema dels partidaris del referèndum, "No tenim por!". També s'ha cridat "España unida, jamás será vencida" i corejat diversos "¡Viva España!". Els assistents, entregats, han onejat en diversos moments banderes de la formació, de Catalunya, d'Espanya i d'Europa.

stats