OPERACIÓ ANTITERRORISTA
Política 05/10/2015

Detingudes deu persones vinculades a l’Estat Islàmic a Espanya i el Marroc

Ara
2 min
Detingudes deu persones vinculades a l’Estat Islàmic a Espanya i el Marroc

BarcelonaLes forces de seguretat espanyoles i del Marroc van arrestar ahir, en una operació conjunta, deu membres de l’Estat Islàmic (EI). Les detencions dels sospitosos de col·laborar amb la xarxa terrorista es van produir a les localitats de Toledo, Badalona, Xeraco (País Valencià) i Casablanca (Marroc). Segons el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, es tracta d’una xarxa “molt important” que es dedicava, sobretot, a captar dones. En declaracions als periodistes fetes a Màlaga en un acte per commemorar la patrona de la Guàrdia Civil, Fernández Díaz va explicar que el grup desarticulat divulgava el seu ideari a través de plataformes amb un alt grau de privacitat, mantenia contacte amb terroristes ubicats a la zona de combat i impedia desplaçaments de voluntaris que pretenien deixar les files de l’EI. “Mantenien un contacte molt directe amb els terroristes de l’Estat Islàmic que combaten a Síria i l’Iraq, i aquest contacte els permetia tenir informació fluïda per organitzar viatges i desplaçaments”, va dir el ministre. Entre els detinguts hi ha un jove de 20 anys d’origen magribí, nascut a Catalunya i que vivia a Badalona. La mare del noi va patir una crisi d’ansietat com a conseqüència de la intervenció policial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Interior va informar que en els escorcolls domiciliaris s’hi ha trobat material informàtic i documentació. La investigació ara per ara segueix oberta -la dirigeix el jutjat central número 5 de l’Audiència Nacional i la coordina la Fiscalia- i no es descarten noves detencions.

El ministre va assenyalar en declaracions als periodistes que el 80% de la captació de l’EI es fa a través de les xarxes socials, mentre que el 20% restant es fa en centres de culte i presons. Una tendència que s’ha accentuat en els últims anys, ja que abans les proporcions eren inverses. El titular d’Interior també va recordar que en aquesta legislatura s’han detingut més de cent cinquanta persones en operacions d’aquest tipus. Fernández Díaz també va subratllar les bones relacions amb les autoritats marroquines a l’hora de “sincronitzar” aquest tipus d’operacions i “compartir intel·ligència”. També va recordar que Espanya té un nivell 4 d’alerta pel “risc elevat” d’atemptats terroristes, per la qual cosa, va assegurar, tots els serveis estan “especialment actius per investigar, prevenir i protegir llocs que es consideren objectius potencials d’atemptats”.

stats