CRISI LOCAL
Política 06/11/2015

Dimiteix en bloc l'executiva d'ERC de l'Hospitalet, enfrontada als dos regidors republicans

La cúpula local denuncia que la direcció nacional es va posar al costat dels edils en el xoc i anuncia que la majoria dels dimissionaris estriparan el carnet del partit

Roger Tugas
3 min
L'executiva dimissionària d'ERC a L'Hospitalet / ESQUERRA

BarcelonaL'executiva d'ERC de l'Hospitalet de Llobregat ha dimitit en bloc aquesta setmana i ha obert una crisi al partit a escala local. Segons ha pogut saber l'ARA, però, aquest fet no es deu a diferències polítiques, sinó a un enfrontament gens soterrat amb els dos regidors que va obtenir en les eleccions municipals, Antoni Garcia i Jorge García, amb els quals quasi no hi havia col·laboració. De la mateixa manera, gairebé tots els membres de la cúpula municipal dels republicans han anunciat que estriparan el carnet, descontents de l'actitud de la direcció nacional, que consideren que es va situar al costat dels edils i no de l'equip escollit pels militants del partit. De fet, la diputada i adjunta a la presidència d'ERC Anna Simó, militant a la secció local de l'Hospitalet –d'on va ser regidora–, s'ha situat al costat dels regidors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, la divisió interna a la secció local dels republicans de la segona ciutat de Catalunya fa temps que s'arrossega. De fet, un sector acusa Antoni Garcia i altres militants de començar a cuinar la llista electoral de les eleccions municipals molt abans que l'executiva de llavors –que era unitària– obrís el procés, i sense comptar amb ella. Així, al febrer va dimitir la meitat de l'executiva en assabentar-se que Antoni Garcia ja tenia una proposta de candidatura que havia elaborat sense consultar-la. Fins després de les municipals, però, no van actuar, i va ser llavors quan van exposar internament els motius que els van portar a dimitir i van començar a treballar per presentar una candidatura pròpia per conformar una executiva en l'assemblea local del 6 de juliol. Va ser allà on l'equip d'Antoni Garcia, amb Sílvia Casola com a candidata a la presidència i amb Anna Simó a l'equip, es va enfrontar als dimissionaris, amb Anna Bachs com a candidata a liderar l'executiva. Amb el 58,8% dels vots, l'equip de Bach es va imposar al de Casola, que en va obtenir el 41,2%.

Tanmateix, l'executiva local denuncia que, a partir de llavors, els regidors van actuar pel seu compte, sense informar-la, malgrat que s'havia ofert a l'altre equip incorporar representants –una persona, de fet, va fer el pas–. Així, l'executiva critica que els regidors decidien el seu paper en els plens junt amb un grup assessor que havien conformat i que ella coneixia les mocions que presentaven per la premsa. Critica també que els edils no participaven en els actes públics del partit, no van fer campanya per Junts pel Sí el 27-S, van apropiar-se del control de les xarxes socials d'ERC de l'Hospitalet i fins i tot van boicotejar les finances locals de la formació. Per contra, l'executiva afirma que els regidors van inscriure al partit 16 familiars i amics per forçar una altra assemblea, moment en què l'executiva nacional va oferir-se per mitjançar. Tot i això, l'equip d'Anna Bachs lamenta que la cúpula d'ERC es posés al costat dels regidors, que proposaven formar una executiva d'unitat presidida per Sílvia Casola. Per això, finalment, han optat per dimitir en bloc, estripar el carnet en la majoria dels casos, i informar de la situació per carta el president d'ERC, Oriol Junqueras, el president comarcal, Jordi Albert, i els militants de l'Hospitalet.

En aquest sentit, el vicesecretari general de coordinació interna i territori d'Esquerra Republicana, Eduard López –un dels mediadors en el conflicte–, lamenta que s'hagi arribat a aquest punt fruit d'una situació que ve de fa temps i ha explicat que immediatament es convocarà una assemblea extraordinària perquè la militància de l'Hospitalet pugui escollir una nova executiva que pugui abordar amb garanties el correcte desenvolupament de les dinàmiques de la propera campanya electoral i de l'activitat local. Així mateix, Antoni Garcia s'ha defensat de les crítiques en declaracions a l'ACN garantint que la feina del grup municipal ha estat en tot moment coherent amb el programa electoral amb què els republicans es van presentar a les eleccions municipals del mes de maig. Sílvia Casola, al seu torn, defensa a l'ARA que "l'important és fer una assemblea aviat, que hi participi tothom i que es prepari una bona campanya pel 20-D".

stats