Política 15/01/2015

"Frau, tragèdia, poca seriositat...": Madrid reacciona a l'anunci d'eleccions a Catalunya

PP, PSOE i UPyD critiquen amb duresa la convocatòria de comicis per a la tardor

Ara/agències
2 min
Madrid ha reaccionat amb duresa a l'anunci que va fer el president de la Generalitat. EFE

MadridAmb duresa han reaccionat els dos principals partits de l'estat espanyol, PP i PSOE, davant l'anunci d'eleccions anticipades que aquest dimecres va fer el president de la Generalitat, Artur Mas. A l'allau de crítiques s'hi ha sumat Rosa Díez, la líder d'UPyD. Madrid creu que el nou escenari obre un període d'inestabilitat que provocarà tensions entre Catalunya i l'Estat i deixarà a un segon terme les mesures per sortir de la crisi econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En nom del govern espanyol, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández-Díaz, entrevistat a Televisió Espanyola, ha titllat de "poc seriós" que, segons ha dit, "davant les preocupacions de la gent com l'atur i el terrorisme, a Catalunya els governants s'ocupin d'aquestes coses [en referència al sobiranisme] i hagin convocat en cinc anys tres eleccions". Ha afegit que "tot allò que generi inestabilitat i incertesa és dolent per a Catalunya i per a Espanya", i ha advertit a CiU que "la història ha posat de manifest que a qui pacta amb ERC no li van bé les coses".

El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, ha fet una comparació amb la matèria del seu departament: "Realment, si Mas fos metge i donés una visita a vuit mesos vista, l'hauríem de donar de baixa de sistema. I això és el que crec que faran els ciutadans".

Tensions per les estructures d'Estat

En declaracions a Telecinco, el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, ha arribat a qualificar de "tragèdia" que s'avancin les eleccions a Catalunya. Creu que hi haurà "tensions" a partir d'ara si el bloc independentista posa en marxa estructures d'Estat que, a parer seu, "desborden el marc constitucional". Pronostica una "lluita descarnada pel poder" entre Mas i Oriol Junqueras.

Rosa Díez acusa ERC i CiU de "tornar a marejar" els ciutadans de Catalunya amb uns comicis que són un "frau" i una constatació del "fracàs" del president de la Generalitat. Ha dit que sent "vergonya" pel fet que el Govern, diu, prioritzi l'agenda independentista davant altres àmbits com l'educació, la sanitat o la pobresa infantil.

stats