Política 19/01/2017

Fernández Vara rebaixa el to: "Si ens obsessionem en a dir com s’han de sentir els catalans, ens estarem equivocant"

El president extremeny defensa la unitat entre PSC i PSOE després de reunir-se amb Miquel Iceta

Marc Toro
2 min
El president extremeny, Guillermo Fernández Vara, en la roda de premsa d'aquest dijous amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta

BarcelonaLa gira del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per la resta de l'Estat dóna resultats, almenys de cara a la galeria. L'última reunió que ha mantingut el líder dels socialistes catalans ha estat amb el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, protagonista habitual dels estirabots contra l'independentisme i especialment dur contra el PSC quan defensava el no a Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior a la trobada, que ha tingut lloc aquest dijous a la tarda, el discurs de Fernández Vara ha estat molt més suau que altres vegades, tant cap al procés sobiranista com en relació al PSC, que consuma així l'acostament cap al sector dur del PSOE. Després de fer una crida a "simplificar" la situació que es viu a Catalunya, ha afirmat: "Per molt que ens obsessionem a dir com s’han de sentir els catalans o quin sentiment de pertinença han de tenir, ens estarem equivocant. Ho hem d’entendre, perquè llavors entendrem la solució al problema".

"A la vida és molt senzill legislar sobre drets i deures. Legislar sobre sentiments i sentiments de pertinença és bastant més complexe", ha reflexionat Fernández Vara, deixant clar que la solució al conflicte entre Catalunya i l'Estat no es pot resoldre mirant "cadascú cap a una banda diferent". "El Miquel i jo mirem cap al mateix lloc", ha dit, fent referència a la declaració de Granada.

En aquest sentit, les seves paraules també han estat de concòrdia amb el PSC. "No entenc Espanya sense Catalunya, de la mateixa manera que no entenc el PSOE sense anar de la mà del PSC". "És temps de ciment, no de dinamita", ha reivindicat, qualificant de "company i bon amic" a Iceta. "Quan hi ha dificultats en una família, es discuteixen, es parlen i se solucionen", ha afegit en relació a la crisi entre socialistes catalans i espanyols.

Al final, ha dit, els dos partits estan units per dues coses: un "projecte de país que no pot ser uniforme, sinó plural, divers i respectuós" i un "projecte d’igualtat". Igualtat entre tots els ciutadans de l'estat espanyol, "tinguin cognom català o del resta d'Espanya".

Iceta, que ha viatjat a Extremadura acompanyat del secretari d'organització del PSC i membre de la comissió negociadora PSC-PSOE, Salvador Illa, ha donat fe que els socialistes catalans i els extremenys se senten "molt a prop". Així, ha agraït al president extremeny el seu paper d'interlocutor amb la resta de 'barons' socialistes sobre els temes que es van tractar dimarts a la Conferència de Presidents, a la qual -ha lamentat- no va assistir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Em va tenir perfectament al corrent dels preparatius. No sabeu important com d'important és per a nosaltres tenir informació de primera primera mà de les posicions, discussions i poder incidir", ha dit, en un altre dard cap a Puigdemont. "Això no seria possible sense unitat de mirada", ha conclòs.

stats