POLÍTICA
Política 31/10/2012

Gallardón anuncia que partits polítics i sindicats podran ser condemnats penalment

Les formacions haurien de respondre en bloc per delictes comesos pels seus dirigents

Acn
1 min

BarcelonaEl ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha anunciat aquest dimecres la seva intenció d'incloure la responsabilitat penal de les persones jurídiques per als partits polítics i les organitzacions sindicals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el ministre, la via serà derogar l'excepció legal que exclou sindicats i partits del règim penal a l'apartat cinquè de l'article 31 bis del Codi Penal. Gallardón ha recordat que el 2011 el PP ja va presentar al Congrés una esmena a la modificació de la llei orgànica de règim electoral general que anava en aquesta direcció i que va ser rebutjada pel PSOE. El ministre ha fet aquestes manifestacions des del Congrés dels Diputats en resposta a una interpel·lació de la portaveu d'UPyD, Rosa Díez.

Segons Gallardón es tracta d'una mesura "exigent i transparent" que està orientada "a fer impossible el fet que la mal anomenada classe política i els organismes que l'estructuren siguin percebuts com alguna cosa diferent de la societat o emparats per privilegis que no tenen".

La mesura implicaria que les organitzacions sindicals i els partits polítics haurien de respondre en bloc pels delictes que cometessin els seus responsables sempre que els òrgans de direcció aprovessin aquestes conductes.

Amb tot, Gallardón ha rebutjat que s'hagi d'excloure de les llistes electorals els polítics o funcionaris que hagin estat imputats per un jutge, perquè aquest fet no suposa la seva culpabilitat, que es determina a la sentència.

En canvi sí que ha obert la porta a estudiar un mecanisme posterior al de la imputació, com podria ser l'obertura de judici oral, per determinar aquesta limitació. Segons Gallardón, es duria a terme a l'obertura, quan "hi ha un indici racional de criminalitat".

stats