Política 03/08/2016

Mas acusa l'Estat de voler "destruir" el PDC per fer descarrilar el procés sobiranista

Homs no descarta que els seus diputats s'integrin al grup d'ERC al Congrés, i els republicans diuen que és preferible que "hi hagi diferents veus" a la cambra baixa i el Senat

Gerard Pruna
4 min
La coordinadora general del PDC, Marta Pascal, l'expresident Artur Mas i el diputat al Congrés Francesc Homs

BarcelonaEl Partit Demòcrata Català (PDC) ha volgut respondre amb un gest d'unitat a la decisió de la mesa del Congrés de deixar-lo sense grup. La plana major del partit, encapçalada pel president, Artur Mas, ha sortit en tromba aquest dimecres en una roda de premsa amb la majoria de diputats i senadors del partit per criticar la decisió "sectària" i "totalitària" d'enviar els convergents al grup mixt. Una decisió que, segons Mas, respon a la voluntat de l'Estat de "destruir el que representa el PDC" per fer descarrilar el procés sobiranista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha raonat l'expresident de la Generalitat, l'Estat i els partits estatals han detectat que l'èxit del procés sobiranista depèn que el PDC "tingui força". "Quan nosaltres som dèbils, el procés sobiranista es debilita", ha afirmat, i ha recordat que l'any 2004 ERC sí que va tenir grup propi tot i presentar unes característiques "molt similars" a les que ara té el PDC. "Per què es va tractar millor ERC que el PDC?", ha preguntat.

"Fa temps, com a mínim els últims quatre anys, que allò que representa el PDC és l'element a eliminar. No ho han aconseguit i no ho aconseguiran", ha avisat Mas, que ha comparegut al costat de la vicepresidenta del partit, Neus Munté; la coordinadora general, Marta Pascal; el seu número dos, David Bonvehí, i els líders del PDC al Congrés i al Senat, Francesc Homs i Josep Lluís Cleries.

També Homs s'ha mostrat molt dur amb la decisió de la mesa del Congrés. "S'ha fet una interpretació sectària del reglament amb l'objectiu de limitar-nos la veu", ha criticat, i ha carregat contra Ciutadans per haver actuat de forma "chavista" vetant un grup només per la seva ideologia. Tanmateix, ha avisat que aprofitarà les seves intervencions al ple: "Si el senyor Albert Rivera pensa que ens farà callar, que se n'oblidi", ha etzibat.

Dards a Podem

Els dards més afilats han estat, però, per a Podem. Homs ha lamentat que els defensors de l'"Espanya plurinacional" s'abstinguessin com el PP i el PSOE i permetessin que els dos vots de Ciutadans a la mesa del Congrés inclinessin la balança. "Nosaltres mai hauríem votat contra la creació d'un grup com el d'En Comú Podem, ells sí", ha opinat, i ha afegit que s'ha de ser "caragirat" per canviar d'argument en funció de si t'afecta o no.

Homs ja explora un acord amb ERC

Mentrestant, el PDC ja busca la manera d'evitar el grup mixt. A primera hora del matí la nova coordinadora general del PDC, Marta Pascal, ha explicat en una entrevista a RAC1 que el seu grup contempla posar-se en contacte amb ERC per integrar-se al seu grup: "Seria una manera d'ampliar el compromís del 27-S", ha conclòs.

Més tard, Homs ha reconegut que aquesta és una opció que està sobre la taula, que ha contactat amb el portaveu d'ERC, Joan Tardà, i que l'ha instat a tenir una conversa tranquil·la amb els republicans per estudiar-ho. "No és una urgència d'avui o demà", ha apuntat, i ha subratllat que un factor a tenir en compte és que "no està clar si hi haurà investidura", segons Homs.

Rufián defensa que és millor tenir grups separats

ERC no ha tancat la porta a l'ingrés de PDC als seus grups del Congrés i del Senat. Alfred Bosch, líder d'ERC al consistori de Barcelona, malgrat deixar clar que no depèn d'ell, ha avançat que "segur que trobarem una bona solució". També s'ha pronunciat el diputat al Congrés Joan Tardà, que ha explicat que encara no han rebut cap sol·licitud per part del PDC, però ha indicat que "a títol personal sí que puc dir que reglamentàriament és possible que els seus diputats s'integrin en el nostre grup si ho sol·liciten individualment".

Ara bé, ha matisat Tardà, "dubto que això li permeti al PDC rebre els diners corresponents al 'mailing' de la campanya electoral", i a més, "crec que seria millor que hi segueixin havent diverses veus al Congrés, perquè és evident que si hi ha dues forces independentistes que poden parlar, això comporta tenir més presència i és més eficaç". Així, ha resumit que és "preferible" tenir garantides "una veu de centredreta independentista i una altra d'esquerra i de caràcter republicà".

Més contundent s'ha mostrat el diputat republicà al Congrés Gabriel Rufián, que en declaracions a Europa Press ha afirmat que veu "més eficaç i útil" que ERC i el PDC estiguin en dos grups separats, perquè integrant-se en un de sol les dues veus independentistes es diluirien en només una. "En dos grups maximitzem les veus, és el més lògic", ha afirmat Rufián, que ha apuntat que no veuen "per enlloc" els avantatges d'anar en un únic grup.

Noves eleccions i una aposta amb Rivera

Tanmateix, tota la polèmica arran del grup propi del PDC pot quedar en no res si finalment tampoc hi ha un acord i Espanya encara unes terceres eleccions, una hipòtesi que Francesc Homs considera plausible: "Hi ha un 85% de possibilitats", ha opinat.

No ho veu tan clar Artur Mas, que en resposta a Albert Rivera ha apostat que el líder de Ciutadans acabarà facilitant la investidura de Rajoy: "Ciutadans acabarà votant a favor dels perseguits per la justícia per corrupció del PP, mentre ha volgut destruir els que estem perseguits per la justícia per posar les urnes", ha dit.

Crítiques a la CUP un any després de convocar el 27-S

La compareixença de Mas ha coincidit amb el primer aniversari de la signatura del decret de convocatòria de les eleccions del 27-S. Una efemèride que l'expresident ha aprofitat per fer balanç i per fer algunes crítiques a la CUP, als quals ha retret que estiguin contribuint a fer més difícil la legislatura.

Mas ha apuntat que no podia saber que els catalans donarien la majoria absoluta als independentistes ni que Junts pel Sí es quedaria a un diputat de poder afrontar la legislatura amb "una mica més de tranquil·litat", és a dir, sense dependre dels vots favorables de la CUP. Mas ha opinat que molts catalans van votar "pensat que la CUP eren David Fernàndez i Antonio Baños", i després es van veure que no.

stats