ELECCIONS 25-N
Política 28/09/2012

EUiA proposa a la CUP incorporar-se a un gran acord electoral amb ICV

Nuet destaca que el moment mereix una alternativa d'esquerres que rescati democràticament el país, i que el PSC no està "ni per rescatar-se a ell mateix"

Acn
2 min
El coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, en el consell nacional del partit

BarcelonaEl coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha proposat aquest divendres a la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) que s'afegeixi a un gran acord electoral amb ICV-EUiA. "Ens hauríem d'articular en una sola candidatura que digui 'no' a les retallades de CiU i PP", ha afirmat Nuet, que també ha fet extensiva la proposta a d'altres moviments polítics i socials, com Revolta Global, En Lluita o el partit animalista PACMA. Conscient de la urgència en les negociacions per formalitzar una candidatura conjunta, aquest mateix divendres el consell nacional d'EUiA ha escollit les persones que s'encarregaran de les negociacions "dia i nit" per assolir un acord programàtic i sobre els candidats. Els representants d'aquesta comissió es reuniran en primer lloc amb els seus socis d'ICV, perquè cal que els ecosocialistes avalin aquesta candidatura d'unitat de les esquerres. Nuet ha explicat que una llista electoral forta que inclogués diferents moviments socials, entre ells la CUP, permetria "un rescat democràtic" per a Catalunya, després de dos anys de govern de CiU en els quals les retallades socials han provocat "fractura social".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest "rescat democràtic" només es pot fer, segons Nuet, des de l'esquerra, i el partit més representatiu de l'esquerra, el PSC, "per desgràcia no està ni en condicions de rescatar-se a ell mateix". Per això, EUiA confia que podrà arribar a un acord, primer amb ICV i després amb la CUP i d'altres formacions polítiques extraparlamentàries, "per fer un clam unitari contra les retallades".

Pel que fa al debat a l'entorn del dret a decidir, Nuet considera que, un cop el Parlament l'ha situat en l'agenda política, queda acceptat que Catalunya té dret a l'autodeterminació. Tot i això, aquest no ha de ser, segons el coordinador d'EUiA, l'únic punt de discussió durant la propera campanya electoral. Configurar una alternativa d'esquerres que posi fi a un govern de CiU que ha "triturat" els serveis socials del país ha de ser la prioritat dels grups de l'oposició.

Candidats d'EUiA

Pel que fa a la llista electoral pròpia d'EUiA, els militants i simpatitzants de la formació podran començar a escollir els seus candidats a partir de la setmana que ve. Aquells que vulguin presentar-se per ser el cap de llista hauran d'assolir un 10% dels avals del consell nacional (16 signatures) o un 15% de la militància. El consell nacional decidirà quina és o quines són les candidatures escollides i les sotmetrà a votació dels militants, probablement d'aquí a dues setmanes amb vot secret en urna.

La candidatura que segur que rebrà els avals necessaris serà la que encapçalarà el portaveu parlamentari i excoordinador general de la formació, Jordi Miralles. Tant ell com l'altra diputada d'EUiA, Mercè Civit, es presentaran a la reelecció en la mateixa candidatura, però en cas que es presenti alguna altra candidatura serà la militància la que tindrà l'última paraula.

Pel que fa a l'elaboració final de les llistes electorals, Joan Josep Nuet ha explicat que hi haurà negociació amb ICV –i confia que amb altres formacions polítiques que se sumin a la coalició– per fixar l'ordre de la llista, però espera que els resultats del 25 de novembre facin créixer de forma substancial el nombre de diputats, tant d'ICV com d'EUiA.

stats