CANVI DE CICLE
Política 31/10/2012

Duran no vol ser qui digui que Catalunya serà exclosa de la UE per no acabar "condemnat a la foguera"

El president del comitè de govern d'Unió adverteix per carta els militants del seu partit que és "gairebé impossible" la independència de Catalunya fora de la UE. Segons publica 'El País', en la carta Duran va considerar que des del mateix partit "ajudarien a encendre el foc" contra ell

Efe
2 min
Duran i Lleida durant la roda de premsa / EFE

MadridUn escenari d'independència política de Catalunya en el marc de la Unió Europea "és gairebé impossible". Aquest és el criteri del cap de files de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, que en una carta als militants d'Unió en l'últim Consell Nacional de la formació democristiana llegida pel secretari general, Josep Maria Pelegrí, diu que no vol ser ell qui traslladi aquest missatge a la població: "No seré jo qui surti al carrer a explicar això i a llançar una galleda d'aigua freda sobre tantes i tantes persones que han recuperat la il·lusió. Sé que acabaria condemnat a la foguera pública i que des de la nostra mateixa casa ajudarien a encendre el foc".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El també secretari general de CiU i líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que va traslladar aquest missatge als quadres d'Unió per carta perquè, segons publica 'El País', el dia del consell nacional de la formació estava convalescent d'una operació al genoll. Pelegrí va llegir en aquest consell nacional una carta del líder d'UDC, que dimarts ja va dir al congrés que "el veto existeix a la UE, no puc negar-ho". "No puc enganyar la gent", va afegir. Segons la carta de Duran als militants d'Unió, "si deixes de formar part d'un estat perds els drets i els deures i, si bé es pot demanar la reincorporació a la UE una vegada aconseguida la independència, qualsevol estat dels Vint-i-set pot vetar l'ingrés". "Si Espanya no ens veta podria fer-ho qualsevol altre estat de la UE [...] El camí no és fàcil. Com diu el president Pujol, gairebé és impossible", va concloure el president del comitè de govern d'UDC.

Contradicció amb Mas

Aquestes afirmacions contrasten amb les manifestacions del president català, Artur Mas, i d'altres membres del Govern i de CDC, en què es posa èmfasi que la UE segueix sense tenir una "posició definitiva" sobre les conseqüències d'una hipotètica independència de Catalunya.

stats