Política 28/09/2016

L’oposició es mofa de les discrepàncies pel full de ruta

CSQP celebra que es recuperi la idea d’un referèndum pactat

Laia Vicens / Jordi Mumbrú
3 min
El portaveu adjunt de Ciutadans, Fernando de Páramo, ahir al Parlament.

BarcelonaEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, rebrà avui el suport del Parlament en el debat de la qüestió de confiança. I ho farà amb els 72 vots dels grups de Junts pel Sí i la CUP i el rebuig de tots els partits de l’oposició. Tot i que superarà la votació, Puigdemont haurà de sentir els retrets de la resta de grups, que ahir ja van deixar clar un cop més el seu rebuig als plans independentistes del Govern. El to que van fer servir el PP i Ciutadans, entre la indignació i el menyspreu, va contrastar amb el de Catalunya Sí que es Pot, més conciliador. La llunyania amb els plans de Puigdemont, però, és notòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’encarregat d’obrir foc va ser Ciutadans. El seu portaveu adjunt al Parlament, Fernando de Páramo, va avisar el president que “les urnes ja li van dir que la majoria de catalans volen seguir sent espanyols”, en relació a la victòria insuficient en vots dels independentistes el 27-S. Així, va acusar el president i el Govern d’“inventar-se” i “anar celebrant referèndums fins que surti el que els interessa”. “Són màquines de perdre referèndums”, va dir. Els retrets cap al Govern no van acabar aquí. El dirigent del partit taronja va assegurar que és un “ridícul polític” que el president busqui la confiança del Parlament quan ni tan sols té garantida “l’estabilitat” al seu Govern i al seu partit. Ho va dir en referència als recels que han verbalitzat alguns consellers en relació al referèndum vinculant i també a la piulada de Santi Vila, titular de Cultura, que celebrava la victòria de “perfils centristes” a Euskadi (PNB) i Galícia (PP). Per això, De Páramo va assenyalar que Puigdemont és “incapaç” de garantir el bon funcionament del Govern perquè “no té credibilitat” i no controla les “divergències i divisions internes” a l’executiu i al PDC.

El “nou invent” independentista

De fet, el PP també va burxar en les discrepàncies internes al Govern fent referència a les declaracions de Vila. El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, va reclamar a Puigdemont que triï entre la moderació del conseller o els “radicals i antisistema” de la CUP. El PP, com Ciutadans, també va lamentar que el focus mediàtic se centri en una qüestió de confiança que “només interessa” als independentistes, i que en canvi es tingui en desconsideració el debat de política general de la setmana que ve.

El PP també ho va aprofitar per carregar contra el full de ruta, que avui Puigdemont concretarà. “Quin serà el nou invent independentista per distreure l’atenció i seguir enganyant els catalans?”, va preguntar-se el portaveu del PP al Parlament, Enric Millo. Sigui quin sigui, va dir, serà una “nova pastanaga” que Junts pel Sí posa a la CUP i que els anticapitalistes “s’empassaran” a canvi de compromisos “impossibles de complir”. Qui també refusa la via unilateral és el PSC, que ja ha deixat clar que no donarà confiança a Carles Puigdemont. Només votaria a favor si el president se cenyís al “diàleg, negociació i pacte” amb l’Estat.

El portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Albano Dante Fachin, va demanar al president Puigdemont que aprofiti la seva intervenció d’avui per “parlar clar i definir” si vol fer un referèndum i com el vol organitzar. “Nosaltres apostem per construir majories que posin fi al bloqueig que estem vivint”, va dir Fachin i va treure pit: “Hem fet propostes, com el referèndum, que alguns ja donaven per tancades i ara molts hi han tornat”.

El portaveu dels comuns no va voler avançar quin seria el posicionament del seu grup si el referèndum s’organitzés a partir de la llei de transitorietat jurídica. “Fins ara no s’ha posat sobre la taula”, va recordar amb ironia, i va advertir del risc de repetir “experiments fallits com el del 9-N”. El dirigent de Podem va insistir en la necessitat “de ser capaços de construir una majoria social capaç de defensar qualsevol cosa”.

Fachin no va ser tan dur com la resta de l’oposició i va explicar que el seu partit assistirà a l’exposició de Puigdemont amb la intenció d’avaluar “si mereix la confiança”. Però va avançar: “Si insisteix en les rebaixes fiscals i la mercantilització dels serveis públics i no dóna resposta clara a la renda mínima, poca confiança podem donar-li”. Tot i així, va citar Puigdemont al debat de política general que se celebrarà la setmana vinent: “Allà veurem si el projecte mereix confiança o si segueix provocant desconfiança”.

stats