PORTES GIRATÒRIES
Política 04/09/2016

Malestar al PP pel pas de Soria al Banc Mundial

Cospedal sosté que l’exministre no va dimitir per corrupció i Santamaría se’n desmarca

M.f.f.
2 min
El ministeri d’Economia  ha escollit l’exministre José Manuel Soria perquè representi l’Estat al Banc Mundial.

MadridJosé Manuel Soria, exministre d’Indústria, continua generant divisió al PP cinc mesos després de dimitir per la seva vinculació amb els papers de Panamá. Que el govern de Mariano Rajoy l’hagi escollit per representar Espanya al Banc Mundial ha caigut com una galleda d’aigua freda dins i fora del partit en plena ressaca del debat d’investidura fallit. El president espanyol en funcions volia lluir ahir unitat dins de les seves files després del fracàs al Congrés, però la notícia ha dividit el partit entre els que lamenten la decisió i els que defensen el seu perfil professional per avalar-ne la candidatura. Tots els líders territorials convocats ahir a una executiva d’urgència a la seu popular del carrer Génova van defensar de forma aferrissada la candidatura de Rajoy, però no va ser així en el cas de Soria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El més contundent va ser el segon president autonòmic més important dins del PP, Juan Vicente Herrera, de Castella-la Manxa. “La meva opinió política sobre Soria és manifestament millorable”, va dir en entrar a l’executiva. La seva vicepresidenta ja havia adobat el terreny a Twitter divendres a la nit, quan El Mundo va avançar la notícia. “El més suau que se m’acudeix és vergonya aliena. Que alguns polítics deixin de fer mal a la política de veritat”, va escriure. La presidenta madrilenya, Cristina Cifuentes, va preferir desvincular-se de la decisió i no valorar-la. Van fer el mateix la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro.

Dins de la reunió de l’executiva, però, ningú es va atrevir a demanar explicacions a Rajoy, amic personal de Soria, segons fonts del PP. Qui va donar la cara va ser la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. Durant la roda de premsa posterior a l’executiva va defensar el currículum de Soria com a tècnic comercial i economista de l’Estat i va assegurar que era una opció que li permetia ocupar una feina relacionada amb la seva formació. “No conec res que el relacioni amb cap acusació de corrupció. Va quedar ben clar que no tenia res a veure amb els papers de Panamà ”, va afegir.

El PSOE i Podem van registrar ahir una sol·licitud de compareixença al Congrés del ministre d’Economia, Luis de Guindos, perquè expliqui amb quin criteri se l’ha escollit. Ciutadans espera que el govern s’apressi a donar explicacions.

stats