Política 25/01/2016

Junqueras diu que buscarà el "màxim consens possible" per fer pressupostos però avisa que seran "injustos"

El vicepresident defuig "especular" sobre un executiu del PSOE i Podem a Madrid i recorda que el Govern treballa per la República Catalana

Núria Orriols
3 min
Junqueras a Catalunya Ràdio

Barcelona"El pressupost [del 2016] no serà el que els ciutadans necessiten, no serà pitjor, però tampoc millor [que el del 2015]". Així de clar ha estat el vicepresident econòmic del Govern, Oriol Junqueras, aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio preguntat sobre com quadrarà els comptes de la Generalitat. El líder d'ERC ha recordat que l'executiu català no recapta els impostos i que la major part de recursos que genera el país van directament a Madrid i no tornen, ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per elaborar els nous comptes, Junqueras s'ha compromès a buscar el "màxim consens possible", en al·lusió a un eventual suport de la CUP i Catalunya Sí que es Pot. "Ens agradaria que els comptes tinguessin el màxim consens possible", ha dit, avisant, però, que seran uns pressupostos "injustos" que no agradaran ni a la CUP ni a Catalunya Sí que es Pot. "No seran els comptes que els ciutadans de Catalunya necessiten i es mereixen", ha sentenciat.

Nous impostos?

Ara bé, si Junqueras té la voluntat de negociar amb l'esquerra anticapitalista i els de Lluís Rabell, aquests dos partits ja han presentat objeccions a les intencions del conseller d'economia. D'entrada, la CUP és partidària d'abaixar el llindar a partir del qual es comença a pagar l'impost de successions per augmentar la recaptació, tal com va explicar la diputada Eulàlia Reguant en una entrevista al diari ARA. Una mesura que també veu amb bons ulls Catalunya Sí que es Pot.

És partidari el nou Govern d'abordar aquesta reforma? "Apujar aquest impost pot castigar molt durament i a l'atzar famílies amb capacitat econòmica limitada", ha assegurat Junqueras. Així s'ha mantingut en el posicionament que ja va defensar la setmana passada: "Tocar-lo més té una utilitat marginal clarament negativa", va apuntar en una entrevista a TV3, i va afegir que la posició actual, pactada entre CDC i ERC el 2014, és la "correcta".

Pel que fa a impostos ambientals, Junqueras ha dit que, tot i que no es poden portar al límit per no perjudicar les activitats econòmiques, hi ha marge per a una figura recaptatòria que gravi les activitats que agreugen el canvi climàtic.

El repte de la Hisenda pròpia

Oriol Junqueras ha arribat a la conselleria d'economia en la situació més delicada en què ha estat la Generalitat des de la Transició: les finances estan intervingudes pel ministeri d'Hisenda i la caixa és buida. I, en aquest context, haurà d'afrontar el repte d'edificar una Hisenda pròpia com una peça clau per a la construcció d'un eventual estat català.

El conseller d'economia espera tenir-ho "tot a punt" en els propers mesos –ha assenyalat a Catalunya Ràdio–. "Estarem tan preparats com sigui possible", ha promès sense concretar res més. "Hem de fer els passos que hem de fer i bé", ha dit, remarcant que cal ampliar el consens social explicant que per viure "millor" són necessàries les eines d'un nou estat.

Des del 2012, quan CiU i ERC van signar un acord de governabilitat, la Hisenda pròpia ha adquirit una importància vital "per garantir la transició nacional". S’han fet passos per construir-la, però el cert és que, acabats d’entrar al 2016, la situació no és gaire diferent de la que hi havia ara fa quatre anys. Cada pas és qüestionat per l’Estat, que sovint els impugna i intenta bloquejar, com quan el Govern va intentar reclutar treballadors de la Hisenda espanyola.

Sobre la governabilitat a Espanya

Junqueras ha explicat que ha parlat amb Pedro Sánchez (PSOE) i Pablo Iglesias (Podem), que mantenen converses sobre la formació d'un govern de coalició. "S'han de posar d'acord entre ells i si ho creuen oportú, ja ens traslladaran una proposta concreta", ha dit Junqueras en relació amb una abstenció d'ERC i CDC per facilitar un govern a Espanya, un oferiment que –ha remarcat– no han fet fins ara.

"Volem un govern de PSOE i Podem? No especularem sobre això, nosaltres volem el Govern de la República Catalana", ha sentenciat.

De fet, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha opinat aquest dilluns en una entrevista a TV3 que els partits catalans no han de ser a la segona ronda d'audiències que engega avui el rei entre els partits per formar el futur govern espanyol. "No voler-se reunir amb la presidenta del Parlament és dir que no comptem per a ells", ha dit, "mentre allà es discuteix, aquí tenim clar que avancem i anem fent feina", ha afegit.

stats