Política 20/09/2012

El PSC reparteix culpes, ERC es prepara per a les eleccions i ICV recorda les retallades

Cada partit busca el seu espai en el paisatge que queda després del 'no' de Rajoy al pacte fiscal. El PP adverteix contra "aventures" que "no són responsables". Solidaritat vol un govern de concentració. I C's diu que el pacte fiscal era una "cortina de fum"

Ara
3 min
La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho

BarcelonaLes reaccions dels partits catalans a la reunió d'Artur Mas i Mariano Rajoy, que ha acabat sense acord pel pacte fiscal, han estat variades. Uns han trobat en l'actuació de Mas irresponsabilitats, altres oportunisme electoral, altres cortines de fum i alguns també una determinació insuficient.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

PP: "Apostar per estats propis, aventures i trencaments constitucionals no és responsable"

Cop de porta "serè", segons la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, el que ha donat el president del govern espanyol al president català. Sánchez-Camacho ha comparegut a Barcelona just després que ho fes el president Mas a Madrid per celebrar i aplaudir "l'oposició serena" del govern espanyol al pacte fiscal basat en el concert econòmic.

Davant el repte sobiranista que ha posat damunt la taula el president Mas, Camacho ha advertit que "apostar per estats propis, aventures incertes i trencaments constitucionals no és responsable". Ha tornat a optar per l'estratègia de la por en avisar que qualsevol projecte sobiranista no aporta més que "divisió, fractura social i empobriment".

El PSC culpa de l'"immobilisme de Rajoy i la irresponsabilitat de Mas"

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha criticat Rajoy i Mas per haver frustrat "amb dues hores de reunió un procés [de negociació del pacte fiscal] que es plantejava que necessitaria uns mesos. "Ventilar-se'l en dues hores em sembla decebedor i irresponsable", ha assenyalat, després de recordar que a Catalunya els partits van estar debatent durant més d'un any la proposta definitiva, amb dues cimeres de partits incloses.

El resultat, segons el líder socialista, es deu a l'"immobilisme del senyor Rajoy i a la irresponsabilitat del senyor Mas", que creu que "s'ha vist sobrepassat per la manifestació [de la Diada] que ell es va fer seva sense preveure'n les conseqüències". "Els seus principals mandats eren la reactivació econòmica, les polítiques socials i el pacte fiscal, i ha fracassat en tots tres", ha denunciat.

ERC creu que el resultat demostra que els independentistes tenien raó

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que el resultat de la reunió demostra que els independentistes tenien raó. "ERC ha dit moltes vegades que anar a negociar amb l'Estat era una pèrdua de temps", ha indicat Junqueras.

Alhora, el president d'Esquerra ha proposat a la resta de partits d'anar a les properes eleccions amb "un programa de mínims" i "independentista" per tal de crear un estat en el marc de la Unió Europea. Això, després de recordar altres propostes dels republicans com una declaració d'independència o un referèndum.

ICV vol que les eleccions serveixin per jutjar les retallades

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha reclamat que les eleccions que pot avançar el president de la Generalitat serveixin per parlar de dret a decidir però també per jutjar les retallades del govern de CiU. En roda de premsa, Herrera ha recriminat a Mas que hagi entrat a la Moncloa com a president i n'hagi sortit com a "candidat".

"El que no es pot fer és instrumentalitzar els sentiments del país ni intentar tapar les polítiques i les conseqüències de determinades polítiques que CiU i PP han fet de bracet", s'ha queixat, fent referència a la federació. Herrera ha rebutjat una llista conjunta perquè aquesta qüestió, ha dit, va més enllà d'una dinàmica electoral.

Solidaritat insta Mas a crear un govern de concentració sobiranista

Els tres diputats de SI han comparegut al Parlament per valorar els resultats de la reunió entre Mas i Rajoy a la Moncloa. En nom de tots tres, Alfons López Tena ha titllat d'"humiliació" el tracte que ha donat el president espanyol al català.

Sobre la possibilitat que es convoquin eleccions anticipades, ha declarat que ho considera "un error" i una "frivolitat". El diputat independentista ha declarat que ja existeix una majoria sobiranista al Parlament i, per tant, no calen uns comicis per fer-la evident. Així, la millor solució, segons SI, seria que Mas creés un govern de concentració format pels partits que van donar suport a la manifestació de la Diada a favor de la independència.

Ciutadans: el 'no' de Rajoy a Mas "estava sobre la taula" i "no hi ha cap novetat"

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Jordi Cañas, ha assegurat aquest dijous que "el 'no'" donat per Rajoy a Mas "estava sobre la taula" i, per tant, "no hi ha cap novetat".

Cañas ha afirmat que el pacte fiscal "no era un pacte" sinó "una coartada" i "una formidable cortina de fum" per tapar la crisi econòmica i la gestió del govern de la Generalitat. D'altra banda, el portaveu parlamentari de Ciutadans ha anunciat que proposaran al PSC i al PPC l'elaboració d'un "document alternatiu al pacte fiscal" per "equiparar el sistema de finançament als models federals".

stats