Política 24/10/2014

Rajoy acusa el sobiranisme de voler fer tornar Catalunya a l'Edat Mitjana

El president del govern espanyol diu que no hi ha "precedents" d'un procés amb tan poques "garanties democràtiques"

Joan Rusiñol
2 min

Brussel·lesDiscurs contundent del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, contra la consulta prevista per al 9 de novembre. L'ambigüitat dels primers dies s'ha convertit, com a mínim públicament, en duresa. Des de Brussel·les ha acusat el sobiranisme de voler fer tornar Catalunya a l'Edat Mitjana amb la seva proposta a favor de l'estat propi. Diu que és un "drama" que algú vulgui sortir –a parer seu– de la Unió Europea quan els vents de la història bufen cap a una altra banda, obviant el caràcter majoritàriament europeista de l'independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ho ha dit un cop acabada la cimera de caps d'estat i de govern del mes d'octubre, que s'ha celebrat a la capital belga. El cap de l'executiu ha carregat contra el que considera caràcter antidemocràtic del 9-N. De fet, ha dit: "Un territori en què no es respecta l'estat de dret i no es compleix la llei no és una democràcia sana".

En el discurs de rotunditat contra la votació que lidera l'executiu d'Artur Mas, ha firmat que no hi ha "precedents" a la història d'Espanya d'un procés amb tan poques "garanties democràtiques". Denuncia que no hi ha cens i que són els partidaris del sí-sí els qui controlen totes les etapes del procediment, inclòs el recompte.

A un pas de tornar al TC

Per això, ha reiterat que analitzarà amb profunditat tots els passos del Govern i no dubtarà a recórrer de nou al Constitucional si hi veu motius per protegir, ha dit, els ciutadans de Catalunya i de l'Estat. Segons ha dit, els catalans "no es mereixen" una votació com la del 9 de novembre.

Poc abans, des de Madrid, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha anunciat que la Moncloa ha encarregat un informe als serveis jurídics de l'Estat sobre "tots i cadascun" dels passos que s'estan fent per preparar la consulta. Si hi veuen causa, aquesta documentació pot acabar derivant en un altre recurs al TC, ara per impugnar el nou 9-N.

La número 2 del govern espanyol ha acusat la nova fórmula de votació de ser més "antidemocràtica" que l'anterior, que el Constitucional va suspendre de forma cautelar a instàncies de l'executiu del PP i amb l'aval del Consell d'Estat.

stats