Política 22/12/2014

Rajoy tranquil·litza l'andalusa Susana Díaz: no hi haurà negociació "bilateral" amb Catalunya pel finançament

La president de la Junta critica l'ambigüitat de Podem en el procés sobiranista

Acn
2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, ha rebut Susana Díaz a la Moncloa. EFE

MadridEl president espanyol, Mariano Rajoy, s'ha compromès amb la presidenta i líder del PSOE andalús, Susana Díaz, a no establir cap mena de "bilateralitat" en la negociació amb Catalunya per a un possible acord de finançament. Segons ha explicat Díaz a la seva roda de premsa després de la reunió que ha mantingut a Madrid amb Mariano Rajoy, tots dos han "coincidit" que cal "un tracte igualitari per a tots els ciutadans d'Espanya", i Rajoy ha assegurat que aquesta igualtat "no es trencarà".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, el president del govern espanyol sí que s'ha compromès amb la presidenta d'Andalusia a buscar "solucions" sobre el venciment del deute que els territoris tenen pendent de liquidar del 2013. Són 426 milions que Andalusia hauria de retornar a l'Estat el 2015. Segons ha explicat el secretari d'estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, Rajoy ha afirmat que abordarà la qüestió amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que trobarà una solució "en els pròxims mesos".

L'executiu espanyol, però, manté la porta tancada a la reforma del model de finançament. Ho fa amb l'argument que ha defensat el ministre Montoro en els últims anys: primer cal superar la crisi i després abordar el canvi del model. Mentrestant, ha explicat Ayllón, l'executiu espanyol ha activat mecanismes com el fons de liquiditat autonòmic i el fons de proveïdors.

Díaz demana "política" a Rajoy respecte a Catalunya

La presidenta andalusa també ha expressat el seu "respecte" a la decisió del TSJC i ha apuntat que personalment li sembla "incoherent i insensat" valorar aquest tipus de decisions. En tot cas ha volgut advertir al president espanyol, Mariano Rajoy, que el problema a Catalunya "no és només de compliment de lleis", sinó que "fa falta política, diàleg, concòrdia i presentar un projecte de convivència", cosa que requereix "lideratge".

Segons Díaz, l'únic camí que ella veu és el de la "unitat" i la "igualtat" d'Espanya, i per aquest motiu ha emplaçat el president espanyol a obrir el procés de reforma constitucional que ha de garantir una etapa de "quinze anys" de convivència.

Critica l'ambigüitat" de Podem respecte al procés

Díaz també ha reaccionat a l'acte multitudinari de Podem d'aquest cap de setmana a Catalunya i ha assegurat que es tracta d'una força emergent que "neix del cabreig" i promet receptes fàcils per a problemes "tremendament difícils". En aquest sentit, ha criticat "l'ambigüitat" respecte al "problema que està vivint Catalunya" i ha afirmat que quan un és ambigu és perquè "no sap o no vol dir què farà".

stats