Política 24/12/2013

El rei demana als polítics "diàleg" per reformar la Constitució i acabar amb el "victimisme"

Joan Carles I abona canvis a la Carta Magna amb "realisme", complint "les regles del joc" i sense qüestionar la unitat d'Espanya

Ferran Casas
1 min

BarcelonaEl rei Joan Carles no ha defugit en el seu discurs institucional televisat de Nadal (aquest cop TV3 no ho ha fet per la vaga) les tensions territorials. Així, ha afirmat que els polítics ha de "complir i fer complir la Constitució i les lleis i fer que les diferències i controvèrsies es resolguin d'acord amb les regles del joc". En aquest sentit, i després d'una clara defensa de la Constitució de 1978 perquè consagra "el reconeixement efectiu de la diversitat", ha avalat una reforma "amb realisme". Segons ell caldrà fer-la "des del diàleg" i amb "cessions mútues" per arribar a acords. Tot per preservar "el sentiment de comunitat i de que Espanya és una gran nació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El rei considera que les reformes, si es fan, haurien de servir "per combatre el conformisme, el desassossec i el victimisme", unes amenaces "per un futur en comú". Sí que ha fet un reconeixement a la diversitat lingüística i cultural d'Espanya.

El rei, que no ha citat la reina ni l'afer de corrupció que afecta la seva família i que manté imputat el seu gendre Iñaki Urdangarin, ha afirmat que ell sí que assumeix "les exigències d'exemplaritat i transparència que avui reclama la societat" i s'ha referit al seu futur: "La meva determinació és continuar estimulant la convivència cívica", ha indicat.

stats