LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 03/08/2016

El divorci entre Rajoy i Sánchez atia el fantasma d’unes terceres eleccions

El president espanyol pressiona amb la carta electoral mentre el PSOE insta el PP a buscar aliats a la dreta

Sara González
3 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez es van reunir ahir durant quasi una hora per parlar de la governabilitat.

BarcelonaEn ple mes d’agost i 38 dies després del 26-J, el fantasma d’unes terceres eleccions plana ja sobre l’escenari polític espanyol. La reunió que ahir van mantenir Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, que amb prou feines va durar una hora, va servir per constatar que les diferències entre el PP i el PSOE són, almenys per ara, irreconciliables. La cúpula socialista no està ni tan sols disposada a entrar en una negociació amb els populars. Sánchez es va mostrar inflexible i es va atrinxerar en el no a la investidura de Rajoy no només en un primer debat, sinó també en una segona volta. Com a resposta, el president espanyol en funcions va recórrer a la màxima pressió sobre el PSOE: o accepta la proposta de gran coalició o l’Estat s’abocarà a unes terceres eleccions en un any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La situació entre els dos principals partits espanyols és glacial. “L’acord que jo ofereixo és la condició prèvia per formar govern, el desacord que planteja Sánchez és la condició prèvia per repetir eleccions. No només s’ha negat a un acord sinó també a intentar-ho”, va assegurar Rajoy, que busca carregar sobre el PSOE la responsabilitat d’evitar una nova convocatòria electoral, que ja va alertar que seria un “disbarat” que lesionaria greument la imatge d’Espanya a l’exterior.

Però, aliè a l’amenaça, el secretari general dels socialistes va repetir com un mantra que el PP ha de negociar “amb la dreta” i que no serà ell, que lidera un partit d’esquerres, qui li faci la feina. De fet, va instar els populars a repetir l’acord amb Ciutadans i altres “formacions conservadores” que ja van garantir una mesa del Congrés de “centredreta” sumant 179 diputats. Així doncs, de poc va servir que Rajoy portés sota el braç un document de 125 mesures coincidents amb els punts acordats pel PSOE i Ciutadans abans de la investidura fallida de Sánchez o que proposés des d’un govern de coalició fins a “diverses fórmules de col·laboració parlamentària” per garantir una legislatura estable. També van caure en sac foradat els quatre grups de treball per intentar trobar punts d’entesa que el president va posar sobre la taula: un sobre reformes constitucionals, un altre sobre política econòmica, un tercer que avanci en un pacte estatal per a l’educació i un últim sobre polítiques socials. El líder socialista, que sí que va dir que escoltaria Rajoy tantes vegades com fes falta però no per negociar, es va ancorar en el pronunciament del comitè federal del seu partit, que va oficialitzar que no facilitaria la investidura de cap dirigent del PP. “No donarem suport a qui volem canviar”, va dir ras i curt. Tot i això, caldrà veure fins a quin punt el seu propi partit, sotmès a una olla de pressió i amb veus de pes que com la de l’expresident Felipe González han demanat que es deixi governar el PP, li permetrà mantenir aquest no rotund.

Un debat d’investidura en l’aire

Sánchez va sortir de la reunió “preocupat” perquè Rajoy no va aclarir si es presentarà o no a un debat d’investidura sense tenir prou suport, condició prèvia per poder convocar unes noves eleccions o bé perquè el líder del PSOE agafi les regnes per intentar formar govern, un escenari que ahir no va descartar. Rajoy es reunirà amb tots els partits en els pròxims dies i avui ho farà amb Albert Rivera, de qui sí que espera un suport a la investidura, sobretot després que el PDC s’hagi quedat sense grup propi al Congrés. Tot i això, les sumes no li surten a un Rajoy que constata, més que mai, la seva soledat.

Rivera demana un primer ple a l’agost

Després de reunir-se amb Pedro Sánchez, Mariano Rajoy rebrà avui el líder de Ciutadans, Albert Rivera. La trobada tampoc servirà, però, per desencallar la investidura. Rivera va reiterar ahir a la tarda després de reunir el seu grup parlamentari que traslladarà a Rajoy la negativa de Ciutadans a votar a favor de la seva investidura. Els populars anhelen aquest gest perquè, interpreten, faria insuportable la pressió sobre el PSOE, però des del partit taronja es descarta un moviment que deixaria en paper mullat tot el seu discurs de regeneració i erosionaria encara més el lideratge de Rivera, ja malmès després d’haver anunciat que s’abstindran en segona votació. L’horitzó de Ciutadans passa per forçar un primer debat aviat -Rivera va demanar que sigui aquest mes d’agost- perquè, entenen, un cop Rajoy hagi sigut derrotat una vegada, serà més fàcil que el PSOE també passi del no a l’abstenció.

stats