Política 15/07/2013

La Moncloa veta les preguntes incòmodes d''El Mundo'

Rajoy dóna la paraula a 'Abc' quan tots els periodistes havien pactat que la pregunta la faria Marisa Cruz

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridLa Moncloa vol transmetre tranquil·litat respecte a les llances de Luis Bárcenas, però aconsegueix transmetre tot el contrari: aquest dilluns ha vetat les preguntes incòmodes d''El Mundo' al president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan hi ha rodes de premsa del cap del govern espanyol amb un mandatari internacional ja és costum, des de la legislatura passada, que els periodistes estatals pactin dues preguntes entre tots, en funció de l'actualitat espanyola, perquè per cortesia l'alt càrrec estranger no es converteixi en un convidat de pedra.

Aquest dilluns s'havia decidit que la primera persona que faria la pregunta –com també sol ser costum– seria la periodista Marisa Cruz, d''El Mundo'. La sorpresa ha sigut quan el president espanyol ha donat la paraula al company d''Abc', que en lloc de preguntar-li si dimitiria –com tothom volia saber– l'hi ha deixat tot preparat perquè llancés el missatge institucional que volia, que és que ell no ha pressionat ni pressionarà la Justícia.

Tot fa pensar, per les incoherències en les explicacions posteriors per part de la secretaria d'estat de comunicació, que s'havia pactat la pregunta amb la direcció del diari conservador per evitar que el president es trobés entre l'espasa i la paret davant algunes qüestions, ja que Rajoy, com feia en el seu moment el socialista José Luis Rodríguez Zapatero, dóna la paraula a qui li indica la direcció de comunicació i, és més, només aixequen la mà per preguntar els que han pactat prèviament els periodistes.

De tota manera, ha hagut d'acabar responent sobre si té pensat dimitir o no, perquè el responsable d'Efe ha acabat fent dues preguntes incòmodes en lloc d'una. Li ha demanat què pensava sobre el fet que l'oposició es plantegi presentar una moció de censura i la seva versió sobre les declaracions fetes avui per Bárcenas davant el jutge Pablo Ruz en les quals assegura que va fer entregues en efectiu a ell i a la seva número dos en el partit, María Dolores de Cospedal, durant els exercicis 2008, 2009 i 2010.

stats