Política 31/08/2016

Mariano Rajoy perd la primera votació d'investidura i ho tornarà a intentar divendres

Els retrets creuats entre Sánchez i el candidat refermen el PSOE en el 'no'

Maiol Roger
3 min
Mariano Rajoy, al costat de Soraya Sáenz de Santamaría, durant el debat d'investidura al Congrés

MadridMariano Rajoy ha perdut aquesta tarda la primera votació del debat d'investidura. Sense sorpreses, el president en funcions només ha rebut 170 vots favorables a ser reescollit, a sis de la majoria absoluta necessària. Li han donat suport el PP, Ciutadans, i Coalició Canària. Hi han votat en contra la resta de grups, 180 diputats. Divendres hi haurà un segon debat en què el candidat popular hauria d'obtenir majoria simple, però res fa pensar que els partits canviaran de posicionament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha deixat clar aquest matí Pedro Sánchez, que se sent fort en el 'no', com ha demostrat en les primers frases de la seva intervenció: "Seré clar: votarem en contra". L'hora i mitja d'intens debat que ha tingut amb Rajoy només ha fet que confirmar aquesta frase inicial. Ni el president en funcions ha intentat convèncer el socialista ni Sánchez ha donat opció. Un intercanvi de retrets més propi d'un debat sobre l'estat de la nació que del de la investidura d'un candidat que necessita els vots del PSOE per governar.

Sánchez ha començat fort, insistint que no pot permetre un nou executiu de Rajoy perquè ell defensa "una esmena a la totalitat" a la seva presidència. "Espanya necessita un govern, però no el seu mal govern", li ha etzibat el socialista.

Entre les crítiques que ha desgranat el secretari general del PSOE, la corrupció –"no pot ser que el primer partit imputat per corrupció encapçali la regeneració"–, les retallades, la reforma laboral i l'independentisme, que Rajoy va brandar per demanar l'abstenció del PSOE: "Votarem en contra perquè lluny d'aturar la crisi territorial ha contribuït a aguditzar-la", l'ha assenyalat Sánchez acusant-lo de practicar "polítiques recentralitzadores" i fomentar "relacions conflictives" amb el Govern.

Rajoy va demostrar ahir, i avui en les rèpliques a Sánchez, que no busca la confiança del socialista, sinó que vol forçar la seva abstenció per acabar amb el bloqueig polític: "No li demano que comparteixi res amb el PP, li demano que donada la situació de l'amenaça d'unes terceres eleccions, que sembla que siguin el seu desig, vostè doni una sortida", li ha suplicat Rajoy.

Sánchez ja l'havia avisat que l'argument no funciona: "Si cedíssim a les seves pressions, seria la legislatura del xantatge", ha apuntat, augurant els arguments que es trobaria amb un Rajoy reescollit: "Si per una mal entesa responsabilitat d'estat hauríem d'aprovar la seva presidència, després hauríem d'aprovar els pressupostos, mantenir una legislació laboral desaprensiva i acceptar les seves retallades socials. Sempre pel bé d'Espanya, entès segons els seus criteris", ha il·lustrat el socialista.

Rajoy no s'ha quedat curt de retrets en un discurs que ha començat amb burles a Sánchez i que ha acabat acusant-lo d'unes hipotètiques terceres eleccions: "Jo he vingut a demanar-li el vot, i això m'obliga a tractar-lo amb molta més deferència", ha expressat a l'inici, abans de lamentar el to del socialista: "Podria correspondre'm. No abusi, només que em digui que no, ja és n'hi ha prou. He entès totes les parts del seu 'no'".

Seguint amb el to jocós, el candidat popular ha burxat en la crisi del PSOE per carregar contra Sánchez: "Si la seva opinió sobre el PP i la meva persona és que som la quinta essència de tots els mals, i a pesar d'això tenim 33 escons més, pot explicar a la cambra què opina de la seva executòria al capdavant del PSOE?", ha dit, i ha sentenciat: "Si jo sóc tan dolent com ha descrit, vostè és pèssim".

L'argument de la victòria electoral del PP ha planat sobre tota la intervenció de Rajoy, que també ha tirat de retrovisor per presumir de la millora econòmica que ven el seu govern en contraposició amb la crisi de l'últim executiu socialista.

Rajoy ha acabat demanant el vot de Sánchez per resignació, presentant l'abstenció dels socialistes com l'única opció que li queda al PSOE amb la força que té al Parlament: "Sóc absolutament conscient que no confia en mi, però vostè té 52 escons menys. No li demano que comparteixi res amb el PP. Espanya necessita un govern i no esperar elecció rere elecció fins a trobar un resultat que li agradi al senyor Sánchez", ha apuntat el president en funcions, que ha acabat amb un nou retret a Sánchez: "La convivència dels espanyols està per sobre dels seus interessos".

stats