Política 09/06/2016

El Suprem absol Millet i Montull del cas de l'hotel del Palau de la Música

El tribunal revoca la sentència que els condemnava a un any de presó per tràfic d'influències

Ara
2 min
El Suprem obliga a revisar  la sentència de l’hotel del Palau

BarcelonaLa sala penal del Tribunal Suprem ha revocat la sentència que condemnava a un any de presó l’expresident del Palau de la Música Fèlix Millet i el que era el seu director, Jordi Montull, per tràfic d'influències en les irregularitats urbanístiques del projecte de l'hotel del Palau. L'Audiència de Barcelona, tot i que els va condemnar, ja els va absoldre dels delictes d'apropiació indeguda, falsedat documental i prevaricació dels quals també els acusava la Fiscalia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Suprem no creu que Millet i Montull cometessin un delicte de tràfic d'influències per dos motius: en primer lloc, segons el tribunal, no hi ha proves que els 900.000 euros que un promotor hoteler privat va pagar als exresponsables del Palau per quedar-se amb l'hotel servissin per res més que "per a la venda dels terrenys". Les acusacions asseguraven que havien servit per retribuir les suposades pressions de Millet i Montull a l'excúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament perquè agilitzés el projecte.

En segon lloc, el tribunal tampoc troba suficientment acreditada l'existència d'aquestes pressions: segons el Suprem frases de Millet i Montull als excàrrecs municipals com ara "estem preocupats" o "demanar-los urgència" no "revelen una intensitat de persuasió". Tampoc creu que Millet i Montull tinguessin "una ascendència moral" sobre els exresponsables de l'Ajuntament com per pressionar-los en les seves decisions.

A més el tribunal recorda que per molt que s'amagués que Millet i Montull havien venut l'hotel a un promotor privat, això no comporta que el projecte perdés el seu interès públic, com argumentava la Fiscalia.

La sentència de l'Audiència, ara revocada, ja s'allunyava molt dels deu anys de presó que demanava la Fiscalia. Deia que Millet i Montull, aprofitant-se del seu prestigi i càrrecs, havien començat a posar-se en contacte "sense parar" amb les autoritats competents per a la signatura dels convenis necessaris per al projecte. "Insistien i suggestionaven amb frases com 'estem preocupats per aquest tema', '...demanar-te urgència en aquest tema, però veiem que no trobem la persona que ens doni la solució'", i van aconseguir convèncer les autoritats per signar els dos convenis.

L'Audiència també va condemnar Millet i Montull a pagar una multa de 3,6 milions i 900.000 euros, respectivament. Abans, arran d'aquest cas mateix, havien estat empresonats de manera preventiva entre el 17 i el 30 de juny de 2010.

Aquella primera sentència de l'Audiència, a més, va absoldre l'excúpula d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, amb Ramon García-Bragado al capdavant. La Fiscalia i l'acusació popular ho van recórrer i llavors el Suprem va obligar l'Audiència a refer la sentència per incloure-hi proves que no havia tingut en compte. L'Audiència de Barcelona ho va fer, però va mantenir gairebé intacte el text de la sentència.

Arran d'això les acusacions van tornar a recórrer. Tot i que el recurs era de les acusacions perquè reclamaven una condemna més alta, han aconseguit l'efecte contrari: l'absolució de Millet i Montull.

D'altra banda al juliol el jutge García de Eulate López va tancar les diligències del cas de l'espoli del Palau de la Música; encara ni tan sols hi ha data per al judici.

stats