Política 03/05/2016

Sí al PP, no a Rajoy: l'estratègia de campanya de C's per al 26-J

Rivera retreu al PP que vegi el seu partit com a un "enemic" i en lloc de fer front junts al "populisme i al separatisme"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El líder de Ciutadans, Albert Rivera. EFE

MadridLa pròxima campanya electoral serà sobre possibles pactes de govern. L'únic partit que es nega a acceptar-ho és el PSOE de Pedro Sánchez, que vist com fracassava la possibilitat de bastir un govern "transversal" amb Podem i C's, es veu abocat a només dos escenaris possibles: o gran coalició o govern d'esquerres amb Pablo Iglesias. En aquest context, el partit d'Albert Rivera afronta la campanya del 26-J buscant l'equidistància tant amb els socialistes, estripant l'acord de govern segellat amb Sánchez; com també amb el PP, d'on va beure la majoria de vots el 20-D -l'últim CIS destaca que fins un 16,9% dels espanyols van dubtar si votar un partit o l'altre-.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'única sortida possible és l'acord [...]. Qui no sàpiga sumar no podrà governar", ha advertit aquest dimarts Rivera en roda de premsa des del Congrés. Ciutadans diu 'sí' al PP, però manté a Rajoy com a gran escull per arribar a qualsevol acord de govern. "Això no és 'Operación Triunfo': en democràcia governa la majoria", ha traslladat el líder del partit taronja a Rajoy sobre l'argument que la llista més votada és la que ha de governar. "De moment ni Rajoy ni Sánchez han sabut liderar una majoria", ha afegit.

Llargues negociacions per formar govern

Amb tot, reconeix que traçar un acord de govern no serà fàcil i descarta que amb un mes n'hi hagi prou. Rajoy donava ja dilluns per segur que a finals de juliol, just després de la constitució de les Corts, ja hi hauria investidura i tornaria a governar. "Ha d'haver-hi negociacions i no em sembla que amb poc temps es pugui fer", ha dit Rivera, recordant que a Alemanya la CDU de Merkel i l'SPD van tardar dos mesos en segellar una gran coalició, que C's amb el PSOE va tardar un mes, i que en aquest procés cal un calendari molt estricte.

Rivera, però, de moment evita parlar de noms i començar la precampanya amb un atac frontal a Rajoy, tal i com va fer durant el debat d'investidura fallit de Sánchez, quan va donar el president del govern espanyol en funcions per amortitzat. "Això no va de Rajoy, Sánchez o Rivera, si no del que volem per a Espanya. Seria un error afrontar la campanya a nivell personal", ha dit.

El risc d'atiar el "populisme i el separatisme"

Ciutadans retreu al PP que els intenti "criminalitzar" i els tracti com a "enemics" mentre beneficien "el populisme i el separatisme". "Si no fem res, el populisme i el separatisme es posaran les botes", ha assenyalat.

Rivera treu importància a que el PP agiti al pacte que van segellar amb C's i considera que els arguments de Génova són bastant "agafats pels pèls". "És evident que un no pot criminalitzar els pactes. Porto a Rajoy escoltant des de fa mesos que vol un pacte amb el PSOE però després si C's pacta amb els socialistes és que s'ha entregat", ha assenyalat.

Canvis durant la campanya

Ciutadans segueix reclamant que tots els partits redueixin un 50% la despesa electoral durant la pròxima campanya. Però es nega a parlar de xifres concretes. Obvia que el partit taronja va gastar gairebé el doble de diners que no pas Podem durant la campanya del 26-J. Tots els partits tenen previst abordar si impulsen mesures d'estalvi durant una reunió el pròxim dijous.

Per a Rivera, aquesta pròxima campanya Rajoy ja no pot tenir "cap excusa" per acceptar un debat a quatre, perquè tant Podem com C's ja han tingut representació parlamentària.

stats