Política 05/07/2013

El PSOE assumeix el principi d'ordinalitat en el finançament que reivindica el PSC

La proposta de reforma constitucional dels socialistes inclourà aquest principi perquè les comunitats no perdin posicions en recursos per càpita un cop distribuïda la solidaritat

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridEl líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha defensat aquest divendres el concepte d'ordinalitat –que les comunitats no perdin posicions en recursos per càpita un cop distribuïda la solidaritat– tal i com apareix en la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. I és que el document sobre el model territorial que aprovarà demà el consell territorial del PSOE satisfarà les expectatives del PSC deixant entreveure que una futura de reforma del finançament autonòmic contemplaria aquest principi tal i com el ho va dictar el Contitucional i en els mateixos termes que ho recull la jurisprudència constitucional alemanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'argument de Rubalcaba és que aquest concepte ja està consagrat per la jurisprudència espanyola quan va ratificar aquest principi que contempla l'Estatut català que diu textualment que "la contribució interterritorial no pot col·locar en pitjor condició als que contribueixen respecte dels que es beneficien". Rubalcaba, tot i la polèmica suscitada, ha afirmat que el PSOE "ho assumeix perquè ja està resolt".

"Sóc optimista respecte els resultats del consell territorial", ha afirmat Rubalcaba. Assegura que amb les converses que ha pogut mantenir amb els líders autonòmics socialistes creu que arribarà a un acord en tres grans objectius. Aquests són: modernitzar l'estat autonòmic en una direcció federal, tancar un acord amb el PSC per tenir una posició comuna amb un objectiu fonamental que és que "Catalunya i Espanya segueixin vivint juntes" i una part social.

Sobre aquest darrer punt, Rubalcaba diu que es parla molt del finançament autonòmic però s'oblida que el fonamental és que aquest model "garanteixi la igualtat dels espanyols en temes bàsics com l'educació, la sanitat i els temes socials". "Això ha de figurar en la Constitució", ha proclamat.

El líder del PSOE ha lamentat que al 2011 es fes una reforma "a mitges" on només es va consagrar l'estabilitat pressupostària en lloc de sumar-hi l'estabilitat social. Ara proposa aprovar l'article 135 bis per garantir l'estabilitat social.

stats