Política 30/05/2017

El fiscal d'Anticorrupció té el 25% d’una empresa a Panamà

L’oposició demana el cessament urgent de Moix i que comparegui Catalá, però Rajoy tanca files

Dani Sánchez Ugart
4 min
El nou fiscal  en cap de la Fiscalia Anticorrupció serà Manuel Moix.

MadridEl front judicial s’ha convertit en un malson per a Mariano Rajoy, que fa setmanes que inverteix ingents esforços comunicatius a intentar desviar l’atenció dels casos de corrupció i del xàfec de notícies que apunten a l’ús de la fiscalia com a escut protector del seu partit als jutjats. El president espanyol fins i tot ha canviat l’estratègia en la resposta al Procés, amb ampul·loses rodes de premsa que contrasten amb el menysteniment que havia seguit fins ara. Això li ha permès treure el focus de les males notícies judicials. Però el xàfec continua, incessant. I aquest dimarts se li van tornar a acumular les males notícies, amb la publicació que el fiscal d'Anticorrupció, Manuel Moix, té el 25% d’una empresa al semi paradís fiscal de Panamà, i amb la citació que li va arribar de l’Audiència Nacional per declarar com a testimoni del cas Gürtel de manera presencial, i no per plasma com demanava el seu partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sort, però, li va tornar a somriure, en part. Com quan va esclatar l’operació Lezo, Rajoy era de viatge oficial quan es van conèixer les notícies. Des de a Portugal, on va participar en una cimera hispanolusa, va respondre lacònic a les preguntes sobre aquestes dues qüestions –tenia una roda de premsa programada, i no podia evitar l’atenció als mitjans–. ¿Manté la confiança al fiscal en cap d’Anticorrupció? “Sí”. ¿Què li sembla la citació de l’Audiència Nacional? “Hi soc per al que disposin els tribunals”. Res més. A la tarda, ja al Congrés dels Diputats, on els seus pressupostos van superar el primer tràmit del ple, i on l’oposició extremava la pressió sobre Moix, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el cap dels fiscals, José Manuel Maza, el president espanyol va tornar a escapar-se de la premsa.

La pressió sobre la cúpula fiscal, però, ja és escanyant. Tant Moix com Maza i Catalá estan reprovats pel Congrés, però el president espanyol no ha mogut ni un sol dit per fer complir la resolució parlamentària, que li reclama que els cessi. Tampoc ho farà després que ahir es conegués que Moix té interessos a Panamá, segons es desprèn del seu concís missatge. Però els partits de l’oposició continuen insistint: ahir, tant el PSOE com Podem van demanar la compareixença urgent dels fiscals i del ministre a la comissió de Justícia, i l’oposició en bloc es va sumar a les crítiques a Moix. “És la gota que fa vessar el got”, clamava el líder de Ciutadans Albert Rivera. La postura del fidel “soci preferent” de Rajoy demostraven la solitud del president espanyol en aquest assumpte a la cambra.

Moix és a l’ull de l’huracà des del seu nomenament per les informacions constants que apunten que ha intentat torpedinar investigacions contra presumptes corruptes del PP, i per les filtracions de documents que demostren que els imputats en la trama Lezo esperaven el seu nomenament amb candeletes. I ahir va afegir una nova taca al seu expedient. El responsable de perseguir la corrupció a l’estat espanyol, amb una empresa a un paradís fiscal. El portal 'Infolibre' va destapar la notícia que el 2012 Moix va heretar, juntament amb els seus germans, una societat a Panamà, Duchesse Financial Overseas, que és propietària d’una torre de luxe a Collado Villalba, un municipi madrileny. L’habitatge, valorat en 550.000 euros, es troba en venda en diversos portals immobiliaris, i era, en realitat, propietat dels seus pares, que el van comprar a través d’aquesta societat 'offshore' per ocultar que n’eren els autèntics propietaris, segons 'Infolibre'.

Després de la mort dels dos progenitors, Moix va rebre, juntament amb els seus germans, una quarta part d’aquesta empresa. I des d’aleshores, no ha regularitzat l’empresa per la situació econòmica dels germans, segons fonts pròximes al fiscal citades per 'El Español'. Això, tot i que la dissolució d’una societat a Panamà, un país inclòs en la llista grisa de l’OCDE per la seva opacitat fiscal, i considerat un paradís fiscal per alguns països (tot i que ja no per Espanya) és un tràmit que costa uns pocs centenars de dòlars.

A més de Rajoy, van tancar files amb Moix Catalá i Maza. Tots tres hauran de tornar a passar a donar explicacions en comissió (de moment l’oposició se n’ha sortit sempre que els ha volgut fer anar al Congrés a declarar), però tot sembla indicar que no canviaran el discurs. La Fiscalia General de l’Estat va considerar ahir que la propietat d’una empresa a Panamà és un “assumpte personal”, informa Europa Press, mentre que el ministre es va desempallegar de les preguntes de la premsa sobre la qüestió adduïnt que no en coneixia el fons.

Zoido fitxa un promotor

I encara se li va obrir un tercer front de polèmica a Rajoy, amb la informació que el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido –també polèmic per la reunió del seu número dos amb un imputat de l’operació Lezo–, havia nomenat Miguel Contreras Manrique, un promotor immobiliari, com a president de la Societat d’Infraestructures i Equipaments Penitenciaris SA (SIEPSA), l’organisme encarregat de construir i equipar les presons espanyoles. El PSOE va demanar també la compareixença de Zoido en entendre que totes dues activitats suposen un conflicte d’interessos.

Però mentre l’agitació i els escàndols tornaven a assolir un nou zènit al seu voltant, Rajoy trobava dins l’hemicicle la tranquil·litat d’una majoria suficient, gràcies a l’acord amb Nova Canàries, per aprovar els pressupostos. I el president espanyol tornava a constatar que el soroll de l’oposició no es tradueix, encara, en inestabilitat per al seu govern.

stats