Política 20/11/2014

La fiscal en cap de Barcelona: "No m'he desmarcat de la posició de la Fiscalia Superior sobre el 9-N, sinó que no em correspon opinar"

Ana María Magaldi s'ha negat a fer les declaracions en català per "cortesia" amb els mitjans que utilitzen el castellà i no ha acceptat preguntes

Laura Díaz-roig
2 min
La fiscal en cap de Barcelona, Ana Magaldi, en la compareixença en què ha llegit un comunicat sobre la seva posició en l'afer del 9-N i la querella / EFE

BarcelonaLa fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi, ha assegurat aquest dijous que no s'ha "desmarcat" de la posició de la Fiscalia Superior de Catalunya sobre la querella del 9-N perquè ella no pot entrar a valorar-la. "No m'he desmarcat de la posició de la Fiscalia Superior sobre el 9-N, sinó que no em correspon opinar", ha dit en una roda de premsa, convocada aquest matí, on s'ha negat a fer declaracions en català per "cortesia" amb els mitjans que utilitzen el castellà, i tampoc ha acceptat preguntes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Magaldi, que ha llegit un comunicat amb to molt enfadat, "expressions com 'els fiscals catalans es rebel·len' o 'els fiscals catalans s'oposen' han anat creant una aparença d'actitud insurreccional generalitzada que en absolut es correspon amb la realitat". Ha afegit que "per la seva reiteració i persistència en el temps em fan pensar que a algú o alguns els hi interessava que es mantingués".

Ha reiterat en diverses ocasions que la Fiscalia Superior, en el marc de les seves competències, va adoptar la seva posició, que ni a ella ni a la resta de 389 fiscals de Catalunya els correspon valorar-la.

Ahir, després que els fiscals del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es neguessin a presentar la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas, la Fiscalia de Barcelona va convocar els mitjans per entregar un comunicat, però pocs minuts abans va anul·lar la trobada.

Ha explicat que ahir es va celebrar una junta de coordinació de fiscals de Barcelona, a petició de 13 fiscals, que tenia caràcter d'urgència i on es va tractar “el malestar provocat entre molts fiscals pels termes de les informacions que han anat apareixent als mitjans per l'actuació del ministeri fiscal respecte del 9-N”.

La intenció era entregar a la premsa un comunicat per "aclarir a l'opinió pública les competències pròpies de cada un dels òrgans de la Fiscalia". Finalment, i tenint en compte els fets que s'estaven produint a Madrid –la cúpula fiscal estava reunida– van decidir posposar-ho.

Ha dit que no existeix “un col·lectiu de fiscals” –en referència a l'expressió 'fiscals catalans'– que doni suport o opini sobre casos determinats.

L'actuació dels fiscals es va limitar, diu, a emetre un informe arran de les denúncies presentades el 9-N on es demanava l'admissió a tràmit dels escrits i s'oposaven a l'adopció de mesures cautelars.

Un cop ha acabat de llegir el comunicat, Magaldi s'ha negat a respondre les preguntes dels nombrosos periodistes i tampoc ha volgut parlar en català. “Jo parlo català, bon dia, bona tarda”, és tot el que ha dit.

stats