Política 16/06/2015

El mapa dels pactes municipals a Catalunya: una setantena d'aliances desbanquen la llista més votada

Els acords postelectorals donen l'alcaldia a 34 candidats d'ERC i 11 de CiU que no van guanyar el 24-M

Auri Garcia Morera
2 min

BarcelonaDels 257 municipis catalans de més de 250 habitants en què cap força política té la majoria absoluta, a 187 ajuntaments ha estat investit alcalde el candidat de la llista més votada, mentre que a 70, pràcticament un terç, les aliances entre altres forces polítiques han aconseguit desbancar la candidatura guanyadora.

[Si has accedit a aquest contingut des d'un dispositiu mòbil vés aquí]

Aquests acords postelectorals han donat l'alcaldia a 34 candidats d'ERC i 11 de CiU que no van ser els més votats. La majoria dels d'ERC, 19 dels 34, han desbancat un guanyador de CiU, i la majoria dels de CiU, 6 dels 11, un d'ERC. Les dues formacions van acordar abans del 24 de maig que prioritzarien els pactes entre elles.

Aquests pactes d'investidura també han convertit en alcaldes 5 candidats del PSC, 3 de la CUP, 3 d'ICV i 14 d'altres candidatures que no van ser els més votats en les eleccions municipals.

Als municipis de menys de 250 habitants es donen situacions diverses, ja que els electors voten candidats individualment i no llistes, de manera que una força política pot tenir majoria absoluta en regidors sense haver estat la llista més votada.

El debat de si ha de governar o no la llista més votada s'ha fet viu a ciutats com Badalona, on un pacte d'esquerres ha arrabassat l'alcaldia al popular Xavier García Albiol, que va obtenir el 34% dels vots el 24-M. Fa uns mesos, Mariano Rajoy va plantejar-se canviar la llei electoral perquè governés la llista més votada, però es va acabar fent enrere.

El sistema electoral espanyol és representatiu i, en el cas dels ajuntaments, això fa que siguin els regidors els qui escullin l'alcalde. La llei preveu que sigui investit alcalde el candidat que obtingui la majoria absoluta dels vots dels regidors en el ple de constitució de l'ajuntament. Si cap candidat obté la meitat més un dels vots, és alcalde el líder de la força més votada.

Una àmplia majoria dels ajuntaments catalans, 678 dels 947, estaran governats pel partit més votat el 24-M amb majoria absoluta. Són 346 alcaldes de CiU, 188 d'ERC, 66 del PSC, 9 de la CUP, 5 d'ICV i 1 del PP.

stats