Política 26/11/2016

El Partit Demòcrata decidirà al gener sobre les incompatibilitats d'un terç de la direcció

El primer consell nacional del PDECat dóna llum verda a la creació de la fundació del partit, que impulsarà Artur Mas. La nova imatge de la formació es presentarà el 17 de desembre

Gerard Pruna
4 min
Artur Mas, Neus Munté i Marta Pascal al Consell Nacional del PDECat

BarcelonaFeia temps que la direcció del Partit Demòcrata (PDECat) esperava el consell nacional d'aquest dissabte. "Serà el nostre primer gran acte com a direcció, la imatge que tot va endavant", apuntaven fa setmanes fonts de la cúpula del partit. La trobada, però, ha arribat precedida d'una certa tensió, després que sectors del partit mostressin abans de la cita el seu malestar per la falta de novetats sobre el règim d'incompatibilitats. Una tensió que finalment s'ha esquivat amb l'anunci que tot quedarà resolt a finals de gener.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que no s'havia inclòs en l'ordre del dia, fonts del partit consultades per l'ARA expliquen que en el primer tram del consell nacional la direcció –a través del coordinador d'organització, David Bonvehí– ha volgut adreçar-se a les veus crítiques i ha subratllat que la decisió sobre les incompatibilitats es prendrà en el pròxim consell nacional de finals del mes de gener, un cop s'hagi constituït la comissió per la qualitat democràtica el 14 de gener.

Tot i que es donava per fet que se'n parlaria durant el torn obert de paraules, finalment ningú ha pres la iniciativa. El consell nacional –màxim òrgan del partit entre congressos– té capacitat per aprovar excepcions al règim d'incompatibilitats per una majoria de tres cinquenes parts, i caldrà veure si cap dels cinc membres de l'actual cúpula que haurien de deixar algun càrrec ho fan o aconsegueixen un aval per mantenir-los tots.

En roda de premsa, la coordinadora general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, ha defensat que amb aquesta decisió el partit compleix escrupolosament els estatuts, i ha avançat que els dirigents que vulguin demanar una excepció al règim d'incompatibilitats ho podran fer en el pròxim consell nacional, mentre que els que deixin algun càrrec ho anunciaran en les pròximes setmanes.

Una tercera part de la direcció, afectada

El reglament, aprovat en el congrés fundacional del partit, estableix que els dirigents del PDECat poden ostentar un màxim de dos càrrecs –ja siguin orgànics o electes– i, en el cas dels 12 membres de la direcció executiva, només se'ls en permet un si l'altre és una responsabilitat dins del Govern.

Aquest concepte afecta quatre membres de la direcció executiva de 12 que va prendre les regnes del partit al congrés. Lluís Guinó, Montserrat Candini i Albert Batet formen part d'aquest organisme i són, al mateix temps, alcaldes i diputats al Parlament. Per complir els estatuts haurien de deixar els seus ajuntaments o el Parlament. El mateix passa amb Elsa Artadi, que a més de formar part de l'executiva és directora general de Coordinació Interdepartamental del Govern.

Però no només ells es veuen afectats pel règim d'incompatibilitats. També la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, hauria de deixar de ser diputada en tant que vicepresidenta del Partit Demòcrata i també consellera del Govern. Amb el de diputada, acumula tres càrrecs, un més del que li permet el reglament.

En marxa la nova fundació del partit

També s'ha parlat sobre la nova fundació del partit, que s'ha aprovat avui que es posi en marxa i que serà liderada per l'expresident Artur Mas. El mateix Mas ha estat l'encarregat de presentar davant del consell nacional el seu projecte, que segons ha explicat més tard la coordinadora general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, es vol que sigui en tres anys el 'think tank' més important de Catalunya.

La nova fundació –que neix al mateix temps que es dissolen les antigues fundacions de CDC, CatDem i Nous Catalans– serà impulsada pel PDECat tot i que es vol que transcendeixi el marc del partit. Per això, s'està buscant atraure personalitats sobiranistes més enllà de la formació, i una prova d'això és que el futur patronat comptarà amb més persones de fora del partit que de dins.

A més, escarmentats pels problemes de l'antiga Convergència amb la fundació, la nova direcció ha remarcat que se separarà clarament una entitat de l'altra. Bonvehí ha explicat que les finances del partit i de la fundació aniran per separat i que en cap cas el nou organisme rebrà diners del PDECat, ja que es finançarà amb aportacions privades i d'empreses. "Són dues entitats totalment diferenciades", ha explicat el dirigent del PDECat.

El consell nacional –avui sense el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que era a la presa de possessió d'Iñigo Urkullu com a lehendakari– ha abordat també la situació financera de la formació i l'estat de l'ERO que s'ha hagut de posar en marxa, un discurs més ideològic fet per Pascal, i a més un informe per part de consellera de la Presidència, Neus Munté, sobre la situació del procés.

Pascal ha volgut començar la roda de premsa amb una crítica a les formacions que han lamentat avui la mort de Fidel Castro, entre les quals hi ha la CUP. "Estem francament astorats pels missatges que lamenten la mort d'un dictador", ha apuntat. "Som demòcrates, i de cap de les maneres podem acceptar cap complicitat amb cap mena de dictadura, d'esquerres o de dretes", ha afirmat.

Nova imatge el 17 desembre

Amb la posada en marxa avui del consell nacional, el Partit Demòcrata dóna pràcticament per tancada la fase de construcció de l'estructura i s'implica a fons en el debat ideològic i en la lluita per intentar incrementar la xifra d'associats. Per aconseguir-ho, serà clau també l'impuls que pugui donar a la formació el llançament de la nova imatge.

Fonts de la direcció del PDECat han explicat a l'ARA que per al dissabte 17 de desembre es prepara un gran acte de presentació de la nova imatge del nou logo de la formació, que fins ara havia treballat amb una imatge provisional des del congrés del juliol. El logotip serà fruit del concurs que ha fet el PDECat i en què ha rebut 156 propostes de disseny.

stats