REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 16/05/2013

L'Estat bloqueja la pensió d'Adolf Todó perquè va intentar blindar-se l'any passat

El FROB negocia la venda de la gestora d'immobles, amb 250 treballadors, per reduir l'ajust laboral

Toni Garganté
2 min

Barcelona.L'informe de gestió de CatalunyaCaixa de l'any passat explica en l'apartat de retribucions que l'expresident Adolf Todó va variar el règim de la seva pòlissa del complement de pensions de prestació al d'aportació. El primer sistema estipula que el partícip coneix des del primer moment la fórmula que s'utilitzarà per calcular la quantitat que li quedarà quan sigui beneficiari de la pensió, mentre que la segona depèn de les aportacions que hi faci.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts pròximes a l'entitat financera van argumentar que aquesta variació es va produir després que el govern aprovés una limitació dels sous dels equips directius fins als 300.000 euros anuals en el cas de les entitats en mans públiques. Les indemnitzacions, en cas d'una sortida de l'entitat, també es van retallar als 600.000 euros. Aquesta reducció de la retribució (el sou total de Todó el 2011 va ser d'1,5 milions), especialment del salari variable, va ser el detonant del canvi del sistema de pensió de 3,4 milions reconegut a la memòria fins al desembre del 2011. Segons les mateixes fonts, si el màxim responsable de CatalunyaCaixa fins divendres passat no hagués previst el canvi de pensió, hauria vist disminuïda la seva prestació, prevista a partir dels 60 anys (actualment en té 57), dels esmentats 3,4 milions fins una quantitat pròxima al milió d'euros.

Aquest canvi de plantejament ha estat una de les raons que ha fet enfadar la direcció del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que ara vol bloquejar la pensió de Todó. L'exconseller delegat Jaume Masana, que també va abandonar l'entitat l'últim dia de la setmana passada, no va canviar la seva pòlissa, que figura en l'informe de gestió com a "aportació definida". A partir d'aquest moment, falta per veure el desenllaç del conflicte, el primer d'aquesta mena que es produeix en les entitats de propietat estatal (Bankia, CatalunyaCaixa i NovaGalicia).

Les obligacions de Brussel·les

Un cop traspassats al banc dolent els immobles tòxics el desembre passat, van quedar al balanç de CatalunyaCaixa els actius (bàsicament pisos) amb un valor inferior a 100.000 euros. El memoràndum del rescat bancari imposat per Brussel·les va forçar la reducció del volum de les entitats en mans de l'Estat. Una de les mesures per retallar el perímetre de l'entitat catalana passa per vendre les activitats que puguin generar ingressos a l'Estat, que ha destinat per ara gairebé 10.000 milions al seu sanejament.

Així, el FROB negocia la venda de la gestora immobiliària, l'àrea que ajuda el banc dolent a desprendre's dels actius que li va vendre. Hi treballen prop de 250 persones, cosa que suposa que a més d'aconseguir plusvàlues amb una venda, l'entitat reduiria l'ajust de plantilla, previst en principi en més de 2.000 treballadors (1.700 de fora de Catalunya). El banc de negocis N+1 ja compta amb l'encàrrec per trobar compradors. Segons portaveus del sector, els interessats són fons d'inversió. L'entitat podria estudiar també la venda del negoci de banca privada, perquè la Comissió Europea (CE) demana que les entitats intervingudes se centrin en l'activitat minorista.

stats