MERCAT LABORAL
Economia 19/03/2013

La contractació no s'animarà ni per Setmana Santa

Empreses de treball temporal auguren un tímid repunt de l'1% i els sindicats són més pessimistes

Elena Freixa
2 min
UN EFECTE PETIT I MOLT LOCALITZAT  Les professions relacionades amb l'hostaleria, que aglutina establiments hotelers  i de restauració, seran les que poden arribar a notar un lleuger repunt dels contractes. En menor mesura, també la logística lligada als serveis.

Barcelona.L'efecte positiu en l'activitat turística que acostuma a portar la Setmana Santa es deixarà notar poc al mercat laboral aquest any, d'acord amb les previsions que fan tant les empreses de treball temporal com les centrals sindicals. La recessió econòmica i la destrucció ininterrompuda d'ocupació els últims mesos fan que els més optimistes s'atreveixin a predir només un lleu repunt de l'1% en el nombre de contractes signats aquest mes de març. "El patró serà similar al del 2012, un petit repunt però res espectacular", va augurar ahir el director de la zona de Catalunya de l'Empresa de Treball Temporal (ETT) Manpower, Roc Tàpia. En declaracions a l'ARA va precisar que serà un respir molt localitzat en les professions lligades a l'hostaleria, la logística i, de manera més anecdòtica, en el comerç.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'escenari és similar al de l'any passat, quan la contractació al març va créixer en 12.000 nous llocs de treball a Catalunya respecte al mes anterior, i l'afiliació va incrementar-se en 11.935 persones. La crisi, però, no va donar treva i l'atur va créixer en més de 3.000 persones en el mateix període, cosa que va deixar en no res l'efecte positiu que normalment es registrava durant la Setmana Santa.

La previsió de l'ETT Randstad és que a tot l'Estat es faran unes 152.000 noves contractacions durant el març, un 1% més que l'any passat; a la contra, hi haurà un lleuger descens a l'abril, ja que la Setmana Santa només afecta els primers dies d'aquest mes. En el cas de Catalunya, la previsió és que hi hagi uns 28.300 nous contractes, concentrats sobretot en les destinacions de neu per la bona temporada d'enguany i per les dates en què cauen aquestes festes.

L'única diferència notable respecte a fa un any, segons Manpower, és el perfil dels nous contractats, que en comptes de ser majoritàriament estudiants seran aturats que hagin esgotat la prestació o bé dones que s'incorporen al mercat laboral.

En qualsevol cas, però, totes dues ETT donen per fet que serà un parèntesi i que la contractació seguirà en hores baixes almenys fins que comenci la temporada d'estiu, cap al mes de juny. De fet, les previsions del departament d'Empresa i Ocupació ja compten que caldrà esperar a la temporada alta turística per veure una creació neta d'ocupació a Catalunya.

Alerta pel risc de frau

Les previsions que fan CCOO i la UGT són més aviat dolentes. "L'activitat està sota mínims i el consum intern es preveu molt limitat, així que no esperem efectes notoris en l'ocupació", va afirmar el responsable d'hostaleria de CCOO, Manuel García.

La preocupació dels sindicats és el risc de frau que la crisi està propiciant al sector. El responsable de la UGT, Óscar López, va advertir que les empreses "utilitzen de manera fraudulenta el contracte a temps parcial per evitar noves contractacions". Si no, va justificar, no s'explica que mentre el nombre de visitants es manté estable els últims dos anys, les plantilles s'hagin anat reduint a la mínima expressió. "Qui fa tota aquesta feina?", es va preguntar López. Va instar la Generalitat a augmentar les inspeccions al sector per evitar que es multipliquin les irregularitats.

stats