PROTESTES A BANGKOK
Internacional 30/11/2013

Pols a Tailàndia contra el clan Shinawatra

Milers de manifestants exigeixen la dimissió del govern per voler aplanar el retorn de l'ex primer ministre

4 min
UNA MOBILITZACIÓ PACÍFICA
 Protestes davant de la seu del partit que governa, el Pheu Thai, a Bangkok. L'oposició, liderada per un ex vice primer ministre, s'ha manifestat durant tota la setmana davant diverses seus del govern. Ahir van encerclar i ocupar durant una estona el quarter general de les forces armades. Totes les mobilitzacions han sigut pacífiques.

BangkokDesprés d'una setmana de protestes, continua el pols contra el govern de Yingluck Shinawatra a Tailàndia, que ahir es va negar a convocar eleccions anticipades. Els milers de manifestants li van respondre ocupant durant una estona el quarter general de l'exèrcit a Bangkok, en una nova escalada de les provocacions contra la família més influent del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El pols contra el poder de Thaksin Shinawatra, l'ex primer ministre i magnat de les telecomunicacions a l'exili, i Yingluck Shinawatra, la seva germana i actual primera ministra, ja ha portat a encerclar el ministeri de Finances, tallar la llum a la seu de la Policia i ocupar grans infraestructures del govern.

Les manifestacions són les més grans al país des de fa tres anys, quan la dura repressió militar va provocar més de noranta morts. En aquest cas, l'exèrcit ha optat per quedar-ne al marge. L'executiu diu que utilitza una estratègia deliberada de no-confrontació per evitar la violència. "Fins ara no hem detingut a ningú", explicava per telèfon el general Piya Uthayo, un portaveu de la policia. "La nostra política no és detenir manifestants", va precisar.

Malgrat les protestes pacífiques, la televisió tailandesa -controlada en part pel clan Shinawatra- ha emès imatges de furgons policials amb les rodes punxades i un agent amb una ferida al cap per l'impacte d'una pedra llançada amb una fona. I un altre portaveu de la policia, Anucha Ramayanand, va dir ahir en una roda de premsa que havien rebut informes d'intel·ligència de possibles disturbis violents els pròxims dies -per demà l'organització ha convocat encerclar la majoria de ministeris-. Per això s'ha ordenat als agents que "protegeixin els edificis i estiguin preparats per a qualsevol desgràcia".

Tot i això, els militars ahir no van oferir cap resistència davant la voluntat dels manifestants d'ocupar la seu del quarter general de l'exèrcit. Els informatius mostraven soldats servint aigua als manifestants i metges oferint-se a fer revisions gratuïtes. "No ho vull descriure com una invasió perquè simplement volien entregar una carta", va explicar un portaveu de les forces armades, el coronel Winthai Suvarre, per telèfon. "Tal com s'ha dit en altres ministeris, la nostra política és no entorpir les protestes".

Un país dividit

Tailàndia s'ha vist sacsejada per una sèrie de marees de protestes els últims anys que molts tailandesos veuen com a autodestructives en un país beneït per les primeres matèries. La batalla és sobretot entre l'ex primer ministre Thaksin i els seus aliats -que han guanyat totes les eleccions nacionals des del 2001- i una minoria de Bangkok i del sud de Tailàndia que diu que el poder de la família Shinawatra amenaça les institucions democràtiques.

El detonant de les protestes ha sigut l'intent fallit del govern d'aprovar una llei d'amnistia per aconseguir que l'ex primer ministre Thaksin pugui tornar del seu exili voluntari a Dubai per evitar que l'empresonin a Tailàndia per una condemna per conflicte d'interessos. I el líder de l'oposició és l'ex vice primer ministre Suthep Thaugsuban, que els seus partidaris descriuen com un Gandhi tailandès que defensa la desobediència civil a través de la no-violència. Suthep creu que cal alliberar-se de la influència dels Shinawatra per tirar endavant.

Yingluck Shinawatra L'hereva política d'un magnat a l'exili

Tenia dos màsters en política però només s'havia dedicat a dirigir les empreses de telecomunicacions del seu germà gran quan, el 2011, va liderar una marea vermella que la va convertir, per una majoria aclaparadora, en primera ministra de Tailàndia. Als seus 46 anys, Yingluck Shinawatra no és només la primera dona que lidera el govern i una de les primeres que ha aconseguit mantenir a ratlla l'exèrcit -que el 2006 va derrocar el seu germà amb un cop d'estat-, sinó també la que ha aconseguit gairebé dos anys d'estabilitat a l'executiu. Tot i això, la seva maniobra per amnistiar Thaksin Shinawatra l'ha posat contra les cordes. Ella ha frenat i ha deixat que la llei fracassés al Senat, i ha sobreviscut a una moció de censura del Parlament aquesta setmana.

Una llei per amnistiar l'ex primer ministre, el detonant de les protestes

Per què es manifesten?

Els manifestants consideren que qui realment governa el país és el germà gran de Yingluck Shinawatra, exiliat a Dubai per evitar que l'empresonin a Tailàndia per una condemna per conflicte d'interessos. Segons l'oposició, la primera ministra ha orquestrat el retorn de Thaksin, el seu germà, a través d'una llei d'amnistia que, per ara, no s'ha aprovat per la pressió del carrer.

Es tracta d'un cas aïllat?

Les grans mobilitzacions per canviar la situació política són una pràctica habitual a Tailàndia. Fa només tres anys van morir més de 90 persones per la repressió militar en unes protestes similars. Però llavors les liderava el partit de Shinawatra i tenien com a objectiu fer dimitir el Partit Demòcrata, el que ara ha sortit al carrer. Aquesta última formació va arribar al poder el 2008 després de donar suport al cop d'estat del 2006, que va derrocar Thaksin. Del 2008 al 2010 Tailàndia va viure una època molt convulsa. El 2011 Yingluck Shinawatra va guanyar amb una majoria clara.

Qui lidera l'oposició?

L'ex vice primer ministre Suthep Thaugsuban, que va abandonar el Partit Demòcrata per liderar les protestes. Té el suport de les zones urbanes i dels votants de classe mitjana, mentre que Shinawatra té el de les zones rurals. Thaugsuban denuncia que va haver-hi frau en els últims comicis. Diu que vol canviar el sistema imposant un consell del poble que esculli els líders del país.

stats