Mèdia 11/09/2013

Apple no vol jugar al baix cost amb els iPhones

Només els renova per dins i en presenta un model en plàstic menys econòmic del previst

i
Albert Cuesta
3 min

CardedeuAquesta setmana alguns clients fanàtics d'Apple ja havien pres posicions davant de les botigues de l'empresa per ser els primers a comprar el nou model d'iPhone. Després de veure la presentació d'ahir a la seu de la companyia a Cupertino, més d'un haurà aixecat el campament i tornat a casa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Una part de les novetats eren previsibles, perquè Apple segueix un cicle de renovació de productes de dos anys i aquest any només tocava renovar l'interior del telèfon existent amb components nous i més potents. El resultat es diu iPhone 5S i té les mateixes dimensions externes, pes i mida de pantalla que l'actual iPhone 5. Apple es manté ferma en les quatre polzades i no es deixa portar per la febre dels tauletòfons, a cavall entre l'smartphone i la tauleta, que marquen els catàlegs dels seus competidors, especialment Samsung. A l'interior, esclar, s'ha adoptat un processador més potent, el primer amb tecnologia de 64 bits, que la firma assegura que funciona el doble de ràpid que l'A6 del model actual. La diferència s'hauria de notar sobretot en l'execució d'aplicacions gràfiques, com els jocs, però també permet que la càmera dispari ràfegues de 10 fotografies per segon -i que et proposi les que considera millors- i enregistri vídeo en alta definició a 120 quadres per segon per obtenir clips en càmera ultralenta. El captador d'imatge segueix tenint una resolució de vuit milions de píxels, però són un 15% més grans, per capturar més llum. El detall de qualitat l'aporta el nou flaix True Tone, que combina un led blanc i un de més groguenc per poder ajustar de manera dinàmica la temperatura de color entre 1.000 combinacions possibles.

L'iPhone 5S conté dues novetats destacables més. La primera, que ja s'havia filtrat, és la incorporació d'un lector d'empremta dactilar al voltant de l'únic botó físic del telèfon, el d'inici. Un cop escanejat el dit de l'usuari en menys d'un segon, es pot fer servir el dispositiu per desbloquejar el telèfon -Apple assegura que només la meitat dels propietaris d'iPhone el tenen protegit amb contrasenya- i per identificar-se en serveis com la botiga iTunes de contingut digital. L'empresa assegura que l'empremta pròpiament dita no es guarda al núvol, un aclariment molt oportú en plena revelació de l'espionatge electrònic practicat per alguns governs. En canvi, no s'ha incorporat la connectivitat NFC per proximitat que sí que ofereixen totes les altres grans marques, i el model de més capacitat segueix tenint 64 gigabytes de memòria, malgrat que fa uns mesos que existeix un iPad amb 128 gigabytes. La segona novetat del iPhone 5S és la inclusió d'un nou xip dedicat específicament a tractar les dades de moviment dels sensors del telèfon -l'acceleròmetre, el giroscopi i la brúixola- de manera que les aplicacions de salut i esportives consumeixin menys bateria.

Però la veritable notícia d'ahir va ser la presentació d'un segon model de smartphone , anomenat 5C, amb el qual Apple trenca el seu costum d'oferir un sol telèfon. El nou iPhone 5C té la mateixa mida de pantalla que el 5 i el 5S, però és un 18% més gruixut (8,97 milímetres) i un 20% més voluminós. Les seves prestacions són les mateixes que les de l'actual iPhone 5, tot i que desapareix el model amb 64 GB de capacitat i només n'hi haurà amb 16 i 32 GB. La carcassa és de plàstic, com la de l'iPhone original, i es vendrà en cinc colors: groc, verd, blau, vermell i blanc. Apple amplia d'aquesta manera la seva gamma de telèfons, suposadament per competir amb els models Android i ampliar el mercat de les aplicacions: en el segon trimestre d'aquest any només el 13,2% dels 236 milions de smartphones venuts al món van ser Apple, davant del 79,3% del conjunt de les marques que fan servir l'Android de Google, amb Samsung al capdavant. Però no sembla que Apple pretengui competir-hi en preu: el model més econòmic d'iPhone 5C costarà 599 euros, només 100 menys que el corresponent d'iPhone 5S. Els inversors no s'han pres gaire bé aquest concepte del baix cost en versió Apple, i la cotització de les accions de l'empresa va caure així que es van fer públics els preus.

Els dos nous smartphones d'Apple portaran incorporada la versió 7 del sistema operatiu iOS, que també podran descarregar de franc a partir del dia 18 els propietaris dels models més recents d'iPhone, iPad i iPod Touch. L'iPhone 5S i el 5C arribaran a les botigues el divendres 20, però només en alguns mercats, entre els quals no hi ha l'espanyol, que ha estat desplaçat pel xinès en el llançament inicial.

stats