XARXES
Mèdia 03/02/2013

Espanya lidera les descàrregues de Mega

Els internautes espanyols esperaven l'arribada del portal Mega. Ho demostra el fet que lideren el rànquing de descàrregues d'aquesta web, que ja ha estat advertida 150 cops pel fet d'infringir drets d'autor.

Judit Monclús
3 min
ÈXIT A LA XARXA 
 Kim Dotcom compta amb la confiança dels internautes. En només set dies, els usuaris van compartir 10 milions d'arxius a través de Mega.

BARCELONAEspanya va encapçalar el rànquing de descàrregues de Mega en la primera setmana de funcionament del servei. Així ho va donar a conèixer a través del seu compte de Twitter Kim Dotcom, el fundador del portal que, des del 19 de gener, succeeix el clausurat Megaupload. La llista amb els països que, durant els primers set dies, van liderar el trànsit generat al portal de descàrregues es completava amb el Brasil, França, Holanda i Nova Zelanda, on està registrat el domini base del servidor. En posteriors piulades, Dotcom va donar les gràcies als internautes espanyols i els va animar a seguir encapçalant el rànquing advertint-los que França, el Brasil i Alemanya estaven "accelerant".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'èxit que ha aconseguit Mega des de la seva posada en marxa ha estat inqüestionable. La seva primera setmana a la xarxa va ser de vertigen, ja que va sumar 10 milions d'arxius penjats als nous servidors. Ahir el mesurador d'audiències d'internet Alexa situava Espanya al tercer lloc dels països que generen més trànsit a Mega, només per darrere de Nova Zelanda i Tunísia. Aquesta eina, que recopila informació de les pàgines que visiten els usuaris que tenen instal·lada l'Alexa Toolbar, també col·locava el portal de descàrregues en el lloc 311 de les webs més visitades a tot l'Estat.

Kim Schmitz, més conegut per Kim Dotcom, va llançar Mega el mateix dia que es complia el primer aniversari de la desaparició de Megaupload, el portal de descàrregues que l'FBI va tancar per violació de drets d'autor i pel qual Dotcom està en llibertat sota fiança a Nova Zelanda, tot i que els Estats Units ja n'han reclamat l'extradició perquè respongui davant la justícia. Creat l'any 2005, Megaupload s'emportava el 4% del trànsit a la xarxa i va arribar a tenir cinquanta milions d'usuaris.

Ara la nova aposta de Dotcom és més ambiciosa: Mega, que permet l'intercanvi d'arxius de tot tipus d'una manera segura, ofereix 50 GB d'emmagatzematge gratuït i tres opcions de pagament per als usuaris que vulguin gaudir d'una capacitat de 500 GB o més. El servei al núvol és semblant al que ofereixen altres portals, però Mega els guanya en capacitat, ja que l'Sky Drive de Microsoft ofereix 7 GB, Google Drive 5 i Dropbox 2. De fet, aquest últim servei ja s'ha vist superat en usuaris pel portal de Dotcom. Des del seu llançament, Mega ha superat també l'iCloud d'Apple com a disc dur virtual, que ha vist com disminuïa el seu volum de visites.

Drets d'autor i seguretat

A l'èxit aconseguit per Mega, aquesta setmana s'hi afegia la polèmica. En només 12 dies, Mega ja havia rebut 150 avisos procedents de diferents països per violacions dels drets d'autor. L'advocat de Dotcom als Estats Units, Ira Rothken, ha assegurat que ja han reaccionat a aquestes notificacions, ja que Mega no vol que els seus serveis d'emmagatzematge s'utilitzin per a "propòsits il·legals". En el cas dels EUA, que acusen Dotcom d'haver guanyat 175 milions de dòlars de manera il·lícita amb Megaupload, les seves lleis sobre copyright preveuen que els proveïdors de serveis a internet siguin alliberats de tota culpa si retiren els continguts il·legals.

Des de la seva estrena a la xarxa, Mega també ha estat criticat pel seu sistema de xifrat i per les facilitats que aquest oferia per ser piratejat. Per aquest motiu, Dotcom ha llançat un repte a tots els internautes: ofereix 10.000 euros a qui aconsegueixi trencar el sistema de seguretat de Mega. Amb tot, el polèmic programador ja ha canviat alguns dels aspectes que afectaven la seguretat del portal, com ara la possibilitat de renovar la contrasenya i la de recuperar arxius.

stats