Política 24/11/2014

El Bloc, disposat a cedir per salvar les primàries de Compromís

Els nacionalistes acceptarien que a Castelló de la Plana les primàries foren diferents a la resta de grans ciutats si Iniciativa modifica la proposta

Salva Almenar
2 min

ValènciaDesprés de l'inesperat resultat de dissabte del consell general de Compromís, que no va aprovar el reglament de primàries per quatre vots, i les declaracions d'alguns membres de la coalició com Mònica Oltra que durant aquests dies que han fet més que palesa la confrontació que existeix entre diversos sectors de la coalició, el Bloc ha reunit aquesta vesprada la seua Executiva nacional per intentar buscar la manera d'aprovar definitivament el reglament de primàries que permeta triar els candidats a les eleccions autonòmiques i municipals de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió també ha servit per pactar un missatge conciliador amb Iniciativa del Poble Valencià –l'altra gran pota de Compromís– per allunyar els fantasmes d'un hipotètic i poc probable trencament de la coalició electoral. El Bloc ha explicat en un comunicat que el seu projecte polític passar per "sumar, millorar i enfortir" Compromís i en cap cas "ni l'Executiva nacional del BLOC ni el seu Consell Nacional han donat consignes partidistes a cap persona durant el procés" d'elaboració del reglament de primàries.

El Bloc vol així negar que haja sigut ell qui haja dinamitat l'acord que havia adoptat l'Executiva de Compromís per unanimitat per aprovar el reglament de primàries. Fonts del partit recorden que si finalment el consell general no va ratificar l'acord va ser perquè Iniciativa va proposar per a la tria dels candidats a l'ajuntament de Castelló de la Plana una excepcionalitat respecte les altres grans ciutats del país.

Mentre a ciutats com València o Alacant les primàries consistirien en triar el cap de llista i la llista per separat, situant els llocs 3, 5 i 7 com a garantia de pluralitat, a la capital de La Plana es proposava un altre mètode, que consistia en votar la llista tota junta i reservar les quotes per als llocs 3 i 4. Una maniobra que va fer que alguns representants de totes les formacions que integren Compromís votaren en contra o s'abstingueren dissabte passat en el consell general.

Segons ha pogut saber l'ARA, el que s'ha plantejat a la reunió de l'Executiva del Bloc es buscar una "solució digna" al cas particular de Castelló de la Plana. Així, el Bloc estaria disposat a acceptar l'excepcionalitat plantejada per Iniciativa, però sempre i quan el partit de Mònica Oltra també cedira i acceptara una alternativa intermèdia. I és que hi ha qui entén que Iniciativa el que va voler amb el que va proposar per a Castelló de la Plana era "assegurar-se a tota costa" tindre representació en un dels llocs d'eixida de la llista.

Fonts coneixedores del contingut de la reunió han explicat que el plantejament del Bloc és que el reglament s'aprove en el consell general–com marquen els estatuts– i no gràcies a un acord entre partits com proposava Iniciativa dissabte passat. "S'han de respectar les normes que entre tots ens vam donar", assenyala un membre destacat del Bloc. La reunió del consell podria celebrar-se el dissabte 6 de desembre ja que aquest dissabte vinent Iniciativa del Poble Valencià celebra el seu congrés.

stats