CONFLICTE INSTITUCIONAL
Política 22/10/2013

L'Estat manté el veto a Mas

Margallo reitera la negativa a deixar-lo parlar davant 10 ministres d'Exteriors en un fòrum a Barcelona

i
Ferran Casas
3 min

Barcelona.Sense acord. El govern espanyol no està disposat a deixar que demà, davant de deu ministres d'Exteriors de països de la riba occidental de la Mediterrània, Artur Mas prengui la paraula. Mariano Rajoy i el seu canceller José Manuel García-Margallo no volen que, en el que consideren una trobada "oficial" d'alt rang institucional, el Fòrum Econòmic 5+5 del Mediterrani Occidental, el president tingui cap mena de rellevància en un moment polític de màxima tensió amb l'Estat. I això que la reunió se celebra a Barcelona i en un instal·lació, el Palau Reial de Pedralbes, que també és propietat del govern català, i que l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), del qual el govern català és el principal partner , és un dels quatre organitzadors a nivell formal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, que la setmana passada ja va tenir un intercanvi epistolar amb Margallo per fer-li notar el malestar per l'arraconament de Mas, la primera autoritat de l'Estat a Catalunya segons la llei, va conversar ahir telefònicament amb el ministre. Des de la Generalitat afirmaven que "no hi ha res tancat" i que esperen arribar al llarg del dia d'avui a un acord per garantir que els cinc ministres magribins i els cinc europeus escoltin també Mas (Rajoy serà qui inaugurarà la reunió). Explicaven que Homs va reiterar la petició a Margallo, a qui "li sembla bé" que Mas parli, però que és la Moncloa qui ho ha de resoldre.

Un fòrum amb 42 ponents

Aquesta versió té poc a veure amb la dels portaveus de Margallo. Indicaven que tot dependrà de la Moncloa, però que el ministre es va limitar a reiterar la invitació "a assistir-hi". Segons ells, "no hi ha predisposició perquè Mas hi intervingui", ja que és un acte d'estats (hi ha previstos 42 ponents entre ministres, representants institucionals diversos com ara el president de la comissió delegada del IEMed, Senén Florensa, representants patronals i directius), i l'únic que esperen és que Mas digui si hi va o no "acompanyant Rajoy".

Admeten que podria donar una imatge "poc normal" que el president català no fos present en un acte així i suggereixen que, si vol adreçar-se a alguns dels assistents, pot "posar-se d'acord amb l'Ajuntament de Barcelona" i fer una breu salutació al còctel que avui al vespre oferirà Xavier Trias al Palauet Albéniz de Montjuïc. Un refrigeri que coincideix amb la celebració del Dia de la Cambra, celebrat per la Cambra de Comerç de Barcelona, que Mas clou.

Les acusacions s'entrecreuaven i els organitzadors, la Unió per la Mediterrània i el IEMed, estaven entre dues aigües. A la Moncloa atribuïen les decisions protocol·làries a la UpM, però portaveus d'aquesta entitat supraestatal donaven a entendre que no era cosa seva sinó del conjunt d'organitzadors, sobretot del ministeri d'Exteriors, i que ells es limitaven a les qüestions logístiques en tant que amfitrions.

Fonts de la Generalitat acusaven el ministeri de ser qui donava directrius sobre qui havia de parlar i qui no a través de la UpM i que, a mesura que van anar confirmant la seva assistència ministres, el IEMed, la junta de govern del qual presideix Mas, va quedar "desplaçat".

Un portaveu de Florensa, secretari d'Exteriors de Mas la passada legislatura, assegurava que l'Institut -participat també per l'Estat i l'Ajuntament- ha actuat amb "lleialtat" al Govern i que la seva capacitat de proposta -ja no cal dir de veto- és limitada. Florensa ja va fer notar a Mas al juliol la importància del fòrum de demà. Discretament s'han fet, sense èxit, gestions perquè el govern espanyol es replantegi una qüestió que, des de la UpM, admetien que és "política" i "complicada" de resoldre ara.

CiU i ERC van criticar amb duresa el veto "sectari" a Mas, mentre que el PSC instava l'executiu espanyol a deixar parlar el president "com un gest de distensió".

Camacho acusa Mas de plantar Sáenz de Santamaría per dona

La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va tirar ahir més llenya al foc en preguntar-se si no són motius masclistes els que van portar el president de la Generalitat, Artur Mas, a no anar finalment a l'acte de Foment del Treball on Soraya Sáenz de Santamaría va assistir com a presidenta en funcions. "Què és el que li va molestar a Artur Mas? Que la presidenta fos una dona?", va qüestionar la líder dels populars a Catalunya en declaracions a la premsa. Per a ella, Mas va fer el "ridícul" en actuar, a criteri seu, amb "supèrbia". Sobre la celebració demà a Barcelona del Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental, Sánchez-Camacho no es va estar de considerar que Mas pot intervenir en el sopar de benvinguda i rebre Rajoy quan arribi al Palau de Pedralbes. Però res més. "Esperem que actuï amb seny -va advertir Sánchez-Camacho- i que se n'adoni d'una vegada que és president autonòmic, no president de cap nació", va reblar. "El president de l'única nació que existeix a Espanya és Mariano Rajoy, que és president també dels catalans", va concloure.

stats