DESIGUALTATS
Societat 29/01/2014

Barcelona: barris sis vegades més rics que d'altres

Tot i l'estabilització de l'escletxa, la renda de Pedralbes multiplica per 6,5 la de Ciutat Meridiana

Maria Ortega
2 min
renda a barcelona

BarcelonaCiutat Meridiana és el barri més tocat per la crisi de tot Barcelona, el més pobre i, també, el que concentra més desnonaments. La capacitat adquisitiva dels veïns d'aquesta zona en relació a la mitjana de la ciutat, a més, es va reduir el 2012, que és l'últim any del qual l'Ajuntament té dades sobre renda familiar per barris. I se situa lluny, molt lluny, de zones com Pedralbes: la renda familiar mitjana d'aquest barri del districte de les Corts, de fet, multiplica quasi per 6,5 la del més humil. O el que és el mateix, Pedralbes (amb un índex 240,7 de renda familiar calculat sobre la mitjana 100 de Barcelona) i Ciutat Meridiana (índex 37,5) se situen als dos extrems de la ciutat.

Són unes xifres que l'equip de govern de la ciutat va fer públiques ahir, lligades a l'informe Barcelona 2014. El compromís amb les persones i la creació d'ocupació, que donarà cos a la intervenció de l'alcalde, Xavier Trias, en el debat anual sobre l'estat de la ciutat, que es farà en el pròxim plenari. Aquesta radiografia mostra com el 2012 va créixer el percentatge de famíllies amb rendes mitjanes (44,1% del total) i altes (16,6%) i es va reduir el de rendes baixes, que va passar del 42,4% al 39,3%. Però en paral·lel la distància entre el districte més ric, Sarrià -Sant Gervasi, i el més pobre, Nou Barris, es va fer lleugerament més gran. La renda d'uns veïns triplica la dels altres. Després d'haver vist com des del 2007 el percentatge de ciutadans amb rendes baixes pràcticament s'havia doblat, el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Joaquim Forn, remarcava ahir el final d'aquest creixement en l'escletxa entre rics i pobres. En termes globals, la renda per càpita dels barcelonins es va reduir, del 2011 al 2012, un 1,1% i, de mitjana, es va situar en els 18.912 euros.

Crítiques de l'oposició

La lectura de les dades canvia en funció de qui la fa. Si l'equip de govern, tot i reconèixer que la situació no és bona, destaca que s'ha frenat l'increment constant de la distància entre rics i pobres, l'oposició posa èmfasi en el fet que les xifres certifiquen l'existència d'una Barcelona dual, rica i pobra. El regidor socialista Guillem Espriu assegurava ahir, en aquest sentit, que és una "temeritat parlar de fre de les desigualtats", i aventurava que fins i tot s'han vist "agreujades"

En qualsevol cas, la majoria de barris queden per sota de la mitjana de renda de la ciutat, i la distància entre els extrems és de més de 200 punts. La situació dels uns i dels altres, però, ha variat poc els últims anys. Una fotografia quasi fixa de les desigualtats a Barcelona.

stats