INFRAESTRUCTURES
Societat 25/08/2012

El Govern podria fer pagar el metro als clubs de futbol

El Govern vol que els organitzadors dels partits de futbol paguin el cost d'ampliar l'horari de metro quan hi ha partit. Dijous milers de persones van tornar caminant des del Camp Nou perquè no hi havia metro.

L. Bonilla / A. Castellví
3 min
L'ALTRA CARA DEL PARTIT El partit d'anada de la Supercopa va ser un èxit de públic: unes 90.000 entrades venudes. Els espectadors, molts dels quals turistes, van haver de tornar a casa  o a l'hotel caminant en veure's perduts sense transport públic.

BARCELONA"No metro, no nothing? " Els turistes que dijous a la nit van anar a veure el partit d'anada de la Supercopa entre el Barça i el Madrid al Camp Nou se sorprenien, primer, i s'indignaven, després, en saber que el metro estava tancat. Tot i que hi havia un servei especial d'autobús per desplaçar els aficionats al centre de Barcelona, no va donar l'abast. La majoria de turistes no sabien on havien d'agafar el Nitbus i el servei de taxi tampoc podia assumir les riuades de gent. Els turistes i tots els que no van anar en transport privat al Camp Nou van haver de tornar a l'hotel o a casa caminant, o esperar, en alguns casos fins a dues hores, un taxi o un autobús. "¿Una ciutat com Barcelona ha de tancar el metro a la nit?", es preguntaven ahir els perjudicats.

Fins l'any passat, el servei de metro sí que obria fins més enllà de les 12 de la nit quan hi havia algun esdeveniment esportiu o musical important, però en temps de crisi l'Ajuntament diu que ja no ho pot assumir i que ha preferit retallar aquest servei i mantenir-lo obert la nit de dissabte. "No podem ampliar els horaris de metro. Cada hora de més que està obert costa 30.000 euros i no ho podem assumir", assegurava ahir el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va deixar clara la seva postura en aquesta polèmica. Si els clubs i les federacions de futbol segueixen programant partits d'alt risc tan tard -el d'ahir va començar a les 22.30 hores- les administracions els podrien forçar a pagar el cost per prolongar el servei del metro per motius de seguretat. Joaquim Forn també va recordar que el consistori va posar 90 agents de la Guàrdia Urbana per garantir la seguretat a la sortida del partit.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, també va carregar contra els organitzadors del partit. Trias va titllar d'"irresponsabilitat" i de "bestiesa" programar aquests horaris i va demanar, "per sentit comú", que els partits es juguin abans, perquè hi hagi transport públic per a tots els espectadors. El consistori va enviar una carta al president de la Federació Espanyola, Ángel María Villar, per demanar-li que avancés l'horari, però no li van fer cas. "Fa vuit mesos que estem parlant amb el Barça, amb l'Espanyol, amb les televisions i amb la Federació, però si les parts implicades no fan l'esforç nosaltres no podem fer-ho pagar als ciutadans", va dir Forn, satisfet perquè s'obri el debat de qui ha de pagar l'ampliació de l'horari de metro quan els partits de futbol, que generen molts beneficis per als seus organitzadors, es juguen tan tard. Considera que la Federació de Futbol i el Barça, com passa en altres ciutats europees, han d'assumir-ne el cost o, en cas contrari, canviar els horaris dels partits. Fonts del Barça van assegurar que no volen cap conflicte amb l'Ajuntament. "Hi tenim unes excel·lents relacions i estem disposats a asseure'ns a parlar de qualsevol tema, però nosaltres no estem disposats a assumir el cost directe d'obrir una hora més el metro".

Calendari atapeït

Si l'anada de la Supercopa es va jugar a les 22.30 hores va ser, en bona part, per l'atapeïment del calendari del mes d'agost. La Federació Espanyola va programar el partit en un dia en què també es disputaven enfrontaments de la fase prèvia de l'Europa League, una competició organitzada per la UEFA. Aquest organisme prohibeix que cap dels seus membres -entre els quals hi ha la Federació Espanyola- organitzi partits que se solapin amb els seus, de manera que la solució va ser endarrerir l'inici del Barça-Madrid fins que s'haguessin acabat els enfrontaments de la competició continental.

Les possibilitats que algun partit al Camp Nou torni a allargar-se més enllà de la mitjanit són poques. L'única competició que podria portar problemes és la Copa del Rei, en què el Barça disputarà, si no és eliminat, quatre partits al Camp Nou. En aquests casos, seran els interessos televisius, que els volen en prime time per assegurar-se les audiències, els que decidiran l'horari.

stats