Societat 31/10/2013

Jorge Pérez-Calvo: "Per millorar la libido? Evita la fruita abans d'anar al llit o t'adormiràs"

Integrador Format a l'Hospital Vall Hebron, Jorge Pérez-Calvo uneix la medicina més moderna amb els coneixements mèdics tradicionals. A 'Alimentos que curan' (Oniro) sosté que la millora del nostre estat de salut físic i mental comença per l'alimentació

Lara Bonilla
4 min
Pérez-Calvo fa trenta anys que exerceix l'anomenada medicina integrativa i imparteix classes i seminaris.

Ara fa ja 34 anys un catedràtic li va despertar l'interès per la nutrició. Des de llavors, el metge Jorge Pérez-Calvo practica l'anomenada medicina integrativa , que uneix la convencional i la natural. Aprofita els avenços de la primera però tracta la persona com un tot -físic, emocions i psique- i utilitza els aliments amb finalitats terapèutiques.

Podem dir que els aliments curen?

I tant! Els aliments prevenen i poden curar si s'utilitzen de manera adequada i amb un propòsit. El que mengem repercuteix en com ens trobem després. L'alimentació és una eina poderosa per millorar la salut i la qualitat de vida. I tant en la medicina naturista com en l'acupuntural es relacionen directament els òrgans amb l'estat emocional. Si tens excés d'irritabilitat, tendència a la còlera o agressivitat, vol dir que el fetge no està bé, i l'hem de depurar i nodrir.

Ho tenim al nostre abast, però és més còmode prendre un fàrmac pel colesterol que canviar la dieta.

Sí, però perquè consumim aliments que tenen tendències molt extremes. Quan mengem carn ens ve de gust prendre una copa de vi i després un gelat o alguna cosa dolça de postres. I així és molt difícil que et vinguin de gust aliments saludables. És difícil prendre un plat de flocs de civada, fruita seca i fruites del bosc si abans t'has pres un entrepà de pernil.

Què vol dir menjar bé?

S'ha d'intentar que el 75% de la ingesta energètica provingui de carbohidrats complexos, com són cereals integrals, hortalisses i llegums. Després, disminuir al mínim, o evitar, la ingesta de greixos saturats i colesterol, cosa que vol dir reduir o evitar la proteïna animal no marina -carn, ous i embotits- i promoure la ingesta de proteïna d'origen vegetal, com llegums i derivats de la soja.

Costa acceptar que no cal menjar carn en cada àpat.

Això va començar a partir de la Revolució Industrial, abans no era així. Sembla que si no prens carn no has menjat, quan és al contrari. Per protegir-te has d'augmentar el consum de cereals integrals, llegums, peix salvatge, hortalisses de la zona, llavors i fruita seca, i menjar fruita entre àpats, no després, perquè alenteix molt la digestió i consumeix energia.

Quines malalties milloren amb una dieta adequada?

Un ampli ventall. Sobretot la fatiga crònica i la fibromiàlgia, la gastritis, les hèrnies de hiat, els problemes intestinals, les al·lèrgies, la migranya, l'angoixa i l'insomni. També problemes d'artrosi, de libido i de força. I com a tractament coadjuvant en el càncer. També protegeix de malalties degeneratives, que són una plaga avui, com la malaltia cardiovascular, l'Alzheimer o el Parkinson.

Què hem de menjar per combatre l'estrès?

Podem parlar del cansament com a font d'estrès. Hi ha un cansament que és digestiu: digestions lentes, inflor de panxa, tendència a la flatulència, cansament durant el dia... I això indica que falta energia des del punt de vista digestiu. La força digestiva està molt relacionada amb l'energia de la persona i per això és clau seleccionar bé el que menges. El sistema digestiu necessita energia calenta i la proporcionen aliments com els cereals integrals (arròs integral, quinoa, mill) o el peix salvatge. I evitar els aliments de naturalesa freda, com un excés de crus, amanides, sucs de fruites i sucre.

I per combatre la migranya?

És relativament fàcil de millorar o de curar amb la dieta perquè molts cops té a veure amb un excés d'energia, de calor, en els meridians del fetge i la vesícula biliar. En la medicina acupuntural s'intenta refredar o tractar aquests òrgans i ho podem fer amb l'alimentació: s'ha de reduir el consum de proteïna animal i greixos saturats -que carreguen el fetge-, evitar els picants, l'excés de sal i els fregits, ingerir aliments que refresquin i nodreixin el fetge, com poden ser les verdures de fulla verda (xicoira, bledes), augmentar el consum de llegums i cereals, i prendre fruita vermella. I que sigui ecològica, perquè així saps que estàs menjant els nutrients que realment necessites.

També diu que es pot millorar la libido a través de l'alimentació.

En la medicina naturista i acupuntural, una libido baixa és una falta de força i calor en els ronyons. Tenen fred. Es pot solucionar consumint aliments com la quinoa o el mill, les gambes amb allada, el bacallà i el salmó salvatge, el comí, la canyella... Aliments que et donaran força i t'escalfaran els ronyons. I evita la fruita abans d'anar al llit, perquè t'adormiràs. I si menges una amanida, procura que la teva parella també en prengui perquè no estaràs per a gaires festes!

Hem d'evitar el sucre?

El sucre produeix exaltació però després hi ha un efecte rebot que condueix a variacions emocionals.

I el cafè?

No és gaire recomanable, no n'has d'abusar. Canvia'l pel te.

¿La medicina convencional té en compte l'alimentació?

Cada cop hi ha més conscienciació tant entre els metges com entre els pacients. Sabem que hi ha certs aliments que no se'ns posen bé i que hem de rebutjar. I això redueix les malalties, la despesa sanitària i la morbiditat. I tractem el pacient perquè sigui independent: que canviï l'alimentació però també els hàbits de vida i, per tant, que no hagi de tornar a la consulta.

stats