Societat 09/11/2015

El port de Barcelona diu prou al 'top manta'

Després de dies de permissivitat amb els venedors ambulants a la zona del portal de la Pau, aquest dilluns un desplegament conjunt de Mossos, Guàrdia Urbana i policia portuària evita que s'hi instal·lin

Maria Ortega
3 min
Operació policial contra la venda ambulant al Port de Barcelona / MARC ROVIRA

Barcelona"Mentre uns feien declaracions, nosaltres treballàvem". El comissionat de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, ha assegurat que l'operació policial que s'ha dut a terme aquest dilluns a la zona del Port Vell contra el 'top manta' portava setmanes preparant-se i ha negat, per tant, que hagi estat fruit de les crítiques que els partits de l'oposició han llançat cap a la gestió de Colau en relació amb aquesta problemàtica. El cas és que els últims dies els venedors ambulants il·legals havien fet seva la zona portuària de la ciutat davant la poca resposta policial havien posat en alerta, també, el sector comercial. Aquest dilluns, agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, els Mossos d'Esquadra i la policia portuària s'hi han desplegat des de les 07.00 h en un dispositiu conjunt. L'actuació s'ha realitzat a petició del port.

Els cossos policials s'han instal·lat a les zones on habitualment es col·loquen els venedors ambulants per impedir que comencin la seva activitat. I, segons ha detallat Recasens, la intenció és que l'actuació es repeteixi per evitar que es torni a repetir la imatge de les més de 200 mantes que s'havien arribat a situar darrerament en aquesta zona. I que si els venedors ambulants busquen noves ubicacions, també s'hi actuarà.

Des de l'oposició, CiU s'ha afanyat a retreure a l'equip de govern que l'actuació d'avui "arriba cinc mesos tard", i ha recelat que justament avui no hi hagués venedors a la zona abans de la intervenció policial. El PSC ha remarcat que l'actuació policial és "només una part" de la solució al 'top manta'. I Ciutadans, al seu torn, ha parlat d'improvisació.

La gestió de la venda ambulant il·legal està sent un dels assumptes espinosos dels primers mesos de mandat de Barcelona en Comú. De fet, abans que la zona portuària concentrés bona part d'aquesta activitat, els sindicats de la Guàrdia Urbana ja havien lamentat la falta d'ordres concretes per abordar-la i els manters s'havien tornat a instal·lar en zones cèntriques com la Rambla o el Portal de l'Àngel. El punt crític es va viure, a principis de setembre, quan una dona va resultar ferida en l'enfrontament entre policies i manters. El govern defensava la necessitat de trobar una solució de caràcter social –i no només policial– a la problemàtica

A mitjans de setembre, el govern municipal va presentar un informe sobre el fenomen de la venda ambulant en què descartava la presència de màfies i xifrava els venedors en 395. El pla del govern de Colau passa per convertir els manters en venedors ambulants legals, buscar ofertes de feina perquè els venedors de 'top manta' que estan en situació irregular puguin regularitzar-la. Proposa, per exemple, una taula amb les institucions implicades.

Més tard es va acordar la nova ordre de servei, coneguda com a Victor Alfa, per tractar el problema de la venda ambulant il·legal, que posa èmfasi en la prevenció.

Aquest cap de setmana, el PP havia amenaçat de denunciar Colau si no se solucionava el conflicte i, uns dies abans, el cap de files de CiU a la ciutat, XavierTrias, havia acusat el govern municipal de "no tenir interès" a posar-hi remei.

stats