Reforma educativa
Societat 17/07/2013

Wert defensa la Lomce davant el front comú dels partits catalans

Joan Faus
2 min

MadridUna "amenaça" a la immersió

La unitat dels partits catalans contra la llei Wert es va fer efectiva ahir a la tarda al ple del Congrés de Diputats, en què es va debatre la Lomce. El PSC, CiU, ICV i ERC van pactar a començaments de mes presentar dos paràgrafs conjunts en les seves respectives esmenes en què denuncien que la llei té un caràcter "centralitzador, segregador i elitista" i que suposa una "amenaça" al sistema educatiu català perquè ataca el model d'immersió lingüística. El text pactat neix de la proposta de resolució elaborada al juny al Parlament pels partits catalans, a excepció del PP i Ciutadans, que instava el Govern a demanar a l'executiu central la retirada de la reforma.

Garantir la igualtat amb el castellà

En la seva intervenció en el ple -fet al Senat per les obres que es realitzen al Congrés-, Wert va dir que la Lomce -que obliga la Generalitat a finançar l'educació en castellà com a llengua vehicular- "garanteix únicament el que sí que ha estat objecte d'una sentència ferma" del Tribunal Constitucional, i va reblar que la futura norma posa en "igualtat" el castellà amb el català i que això "no suposa menysvalorar" el català. També va negar que suposi una "recentralització de competències", sinó que, va argumentar, és una "distribució nova d'acord amb la Constitució".

Onze esmenes a la totalitat

Des de l'oposició, les crítiques a la llei i al ministre van ser constants, tant de les formacions espanyoles com les catalanes. Tots els partits, excepte UPN i Fòrum Astúries, van presentar esmenes a la totalitat. Un total d'onze que la majoria absoluta del PP va evitar que prosperessin. El diputat d'ERC Joan Tardà va dir en català: "No ho aconseguiran, no passaran, els aturarem". Per la seva banda, el diputat de CiU Martí Barberà va afirmar que la Lomce és un "atac directe a l'Estatut", demostra "desinterès" per la llengua catalana i va celebrar que malgrat les diferències una "majoria" de forces polítiques catalanes van aconseguir un consens. Des de l'Esquerra Plural (que agrupa IU i ICV) es va alertar que separar alumnes per llengua pot afectar la cohesió social, mentre que el PSC va dir que "ja és una llei fracassada" per l'elevat nombre d'esmenes presentades.

stats