EL DEBAT DE LA MARIHUANA
Societat 24/07/2014

El sector atribueix el turisme cannàbic a la falta de regulació

Les associacions critiquen la pressió policial i reclamen que s’afronti un canvi normatiu

Laura Díaz-roig
2 min

BarcelonaLa falta de regulació del consum de cànnabis contribueix a la proliferació del turisme cannàbic a Catalunya. Així ho van assegurar ahir els representants de les dues federacions d’associacions cannàbiques de Catalunya, la Fedcac i la CatFAC, que van tornar a demanar una normativa per no patir la inseguretat jurídica que viuen actualment i per evitar l’auge de clubs que converteixen el consum de cànnabis en un negoci. També van criticar “la pressió policial i judicial” que pateixen. Ahir es va presentar l’estudi Auge i caiguda de la prohibició del cànnabis, publicat al número 200 de la revista Cáñamo, una traducció d’un informe del Transnational Institute (TNI) i el Global Drug Policy Observatory (GDPO), que analitza les tendències reguladores.

“La falta de regulació provoca que des de la societat es percebi que tot s’hi val”, va lamentar Albert Mayol, de la Fedcat. Tant ell com el representant de la CatFAC, Jaume Xaus, es van voler desvincular dels clubs que ofereixen turisme cannàbic i van explicar que a Catalunya hi ha uns 400 locals, dels quals només una seixantena estan inscrits en una federació. De fet, han sigut les federacions les que s’han hagut d’autoregular, segons Xaus, que va explicar que el procés d’inscripció per entrar en una de les seves associacions dura 15 dies. A més a més, fins al cap d’un mes no es pot tenir accés al cànnabis, ja que l’associació comença a produir-ne per al nou membre un cop inscrit perquè només pot generar-ne sota demanda. “Un dels grans problemes que ha tingut el moviment cannàbic és que hi ha hagut molts espavilats i gent que vol fer negoci”, va afegir Jaume Prats, del comitè editorial de la revista Cáñamo.

Des del sector es demana al govern de l’Estat i a la Generalitat una regulació que els permeti més “seguretat jurídica”. Tot i que veuen predisposició per part de la Generalitat -el Parlament n’estudia una possible regulació-, entenen que en els últims mesos s’han enviat missatges contradictoris: les associacions diuen que han trobat col·laboració des de la conselleria de Salut, que contrasta amb l’actitud del departament d’Interior. “Els polítics discuteixen amb nosaltres sobre com hauria de ser la regulació en un debat productiu i després veiem unes realitats molt diferents en el pla policial”, va lamentar Mayol, que ha sigut interlocutor amb l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. Subratllen que la pressió policial i judicial dels últims mesos els està situant en un territori “molt insegur”. “No pot ser que cada cop que els clubs li donen la mà, l’administració els talli un dit”, va apuntar Mayol. Xaus va lamentar “la mala imatge” de les associacions. Les federacions esperen que, després de l’estiu, es torni a engegar el procés per crear una proposta de regulació.

El 2016, un moment clau

El coautor de l’estudi i un dels principals experts mundials en polítiques de drogues, Martin Jelsma -assessor del govern de l’Uruguai en el canvi de legislació-, va explicar que la tendència cap a la regulació és “irreversible”, tenint en compte l’exemple de l’Uruguai i dels estats nord-americans de Washington i Colorado, que han estat els primers. La sessió específica sobre drogues de l’Assemblea General de les Nacions Unides que es farà el 2016 serà, segons Jelsma, un moment clau per buscar un nou consens sobre la regulació.

stats