SANITAT
Societat 28/03/2013

Uns 10.000 sensepapers només podran ser atesos a urgències

El Govern els dóna un mes més per regularitzar la seva situació

Lara Bonilla
2 min
Uns 10.000 sensepapers només podran ser atesos a urgències

BarcelonaEl departament de Salut ha expedit al voltant de 100.000 noves targetes sanitàries per als immigrants sense residència legal però empadronats a Catalunya -un mínim de tres mesos- perquè puguin continuar accedint a la sanitat pública, ja que el reial decret espanyol els denega l'accés.

No obstant, hi ha almenys 10.000 sensepapers a Catalunya que només podran ser atesos a urgències perquè no han regularitzat la seva situació i la targeta sanitària actual d'aquests immigrants deixarà de tenir validesa a partir de l'1 d'abril. Són persones que potser en algun moment van estar empadronades, però que han canviat d'adreça o ja no consten al padró i a les quals el Govern ha enviat una carta informant-los que tenen fins a l'1 de maig -els dóna un mes més de marge- per empadronar-se si volen rebre atenció sanitària gratuïta. En cas contrari, només podran ser atesos a urgències o pagar per l'assistència, com estableix el decret espanyol. "Aquesta gent quedarà penjada i són els més vulnerables. Encara que se'ls enviï una carta, no la rebran perquè no tenen domicili fix", alerta Francesca Zapater, presidenta del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP). Es calcula, però, que podrien ser més de 10.000 persones les que quedaran excloses de l'atenció sanitària regular, ja que els immigrants que acabin d'arribar o que tinguin menys de tres mesos de padró tampoc hi podran accedir.

La nova targeta sanitària per als sensepapers serà diferent de la de la resta de ciutadans. Hi haurà una targeta de nivell 1 (N1) per als que faci menys d'un any que estan empadronats, que els permetrà accedir al metge de família, però caldrà una autorització per a l'atenció especialitzada. La de nivell 2 (N2) serà per als que faci més d'un any i donarà dret a la mateixa assistència que la resta de ciutadans.

Els professionals es mobilitzen

Aquestes targetes són la fórmula que ha trobat el Govern per suavitzar el reial decret espanyol, però els professionals consideren que la instrucció catalana "no és efectiva ni suficient", diu Zapater. "Estem alarmats. Pensàvem que la instrucció catalana era positiva, però igualment deixa fora de la sanitat part de la població", afegeix Jose Peñín, portaveu de SOS Racisme. Aquesta és una de les entitats que, juntament amb la FoCAP i el Comitè 1 de desembre, entre d'altres, han creat la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya per demanar al Govern que "no es lligui l'accés a la sanitat a un tema administratiu, com és el padró", diu Peñín. Alerten que és un obstacle, ja que hi ha municipis on els tràmits per empadronar-se no són tan fàcils.

També han creat un observatori per detectar casos d'exclusió. "Ja s'està denegant atenció en alguns centres i en d'altres se'ls està cobrant", denuncia Zapater. Els professionals alerten de la desinformació i desorientació amb què es troben tant els professionals com els usuaris. "És un desgavell", conclou un metge de família.

stats