DRETS HUMANS
Societat 07/03/2014

Una de cada 3 dones ha patit violència o abusos sexuals

Amnistia Internacional denuncia en una nova campanya que els drets sexuals estan amenaçats

Lara Bonilla
2 min

Barcelona.Sahar Gul tenia només 11 anys quan la seva família la va vendre a un home de 30 anys, un soldat de l’exèrcit afganès, amb qui es va casar. Mesos després, la van trobar inconscient, plena de contusions i incapaç de parlar o mantenir-se dreta. La seva família política la tenia tancada en un soterrani i la maltractava si es negava a tenir relacions sexuals amb altres homes. La Fatou, a Burkina Faso, ha estat maltractada pel seu marit per no donar-li un fill, la Savita, a Irlanda, va morir en ser-li denegat un avortament terapèutic, i la Khumeni, casada als 15 anys al Nepal, ha tingut deu embarassos, que li han provocat prolapse uterí. La Sahar i la Khumeni. La Savita i la Fatou. Elles posen cara i nom a les 150 milions de nenes menors de 18 anys que han patit una agressió sexual i a les 14 milions d’adolescents que cada any donen a llum a causa de relacions sexuals forçades.

Ho denuncia Amnistia Internacional en la seva nova campanya, El meu cos, els meus drets, que té com a objectiu recordar als líders mundials l’obligació de prendre mesures per garantir els drets sexuals de les dones. Es calcula, segons dades d’Amnistia, que una de cada tres dones ha patit violència o abusos sexuals arreu del món. “Aquestes xifres posen de relleu que els drets sexuals no estan protegits i són drets humans i, per tant, els estats tenen l’obligació de protegir-los i fer-los valer”, va explicar ahir la coordinadora a Catalunya d’Amnistia Internacional, Adriana Ribas.

Durant la campanya, que durarà dos anys, l’ONG publicarà informes sobre diversos països on es neguen els drets sexuals i reproductius. Entre aquests països hi ha el Marroc, on nenes violades són obligades a casar-se amb el seu violador. O Burkina Faso, on no es pot disposar de mètodes anticonceptius i nenes de molt curta edat estan obligades a tenir fills. O encara més a prop, a Irlanda, on les dones poden ser condemnades fins a 14 anys de presó per avortar si l’embaràs no posa en perill la seva vida.

“És increïble que en ple segle XXI hi hagi països que consentin el matrimoni prematur i la violació conjugal o que criminalitzin l’avortament, les relacions sexuals fora del matrimoni o les relacions homosexuals, arribant fins i tot a castigar-les amb la mort”, denuncia el secretari general de l’ONG, Salil Shetty.

Contra la llei de l’avortament

Pel que fa a Espanya, l’organització ha demanat a l’executiu de Mariano Rajoy la retirada de l’avantprojecte de llei de l’avortament per considerar que posa en perill la salut i la vida de la dona. “És una llei regressiva, contrària al dret internacional i discriminatòria perquè afecta dones joves sense recursos i immigrants”, va assenyalar Ribas.

Els nous casos de VIH es diagnostiquen tard

El 40% dels nous casos de VIH a Catalunya es diagnostiquen massa tard i es calcula que a Catalunya hi ha entre 30.000 i 36.000 persones infectades, de les quals un 25% no ho saben. Són dades que ahir va donar a conèixer l’Agència de Salut Pública durant l’acte de signatura de l’Acord Nacional contra l’Epidèmia de la Sida i l’Estigma. El nombre d’infeccions diagnosticades es manté al voltant de 800 cada any, per sobre de la mitjana europea.

stats