PAÍS VALENCIÀ, ESTAT DE XOC
Efímers Tema del dia 07/11/2013

La plantilla pren Canal 9 i n'aireja els draps bruts

Fabra vol posar fi a les emissions "tan ràpid com ho permeti la legislació"

Salvador Almenar
4 min

València.La decisió que dimarts va prendre el govern del president del PP Alberto Fabra de tancar la Radiotelevisió Valenciana (RTVV) pot tenir conseqüències encara inimaginables per al futur i les aspiracions polítiques del PP al País Valencià. Si l'aprovació de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que va afectar mil treballadors va començar a fer visibles les veus crítiques amb la gestió dels directius de l'empresa i els governs que els han emparat, l'anunci i la confirmació ahir al matí del president Fabra que el tancament "és innegociable" va donar motius als treballadors perquè prenguessin el control dels mitjans per "fer la programació que feia temps volien fer".

La decisió de tancar la ràdio i la televisió pública valenciana, "l'única que es podia prendre", segons les paraules del mateix president, va generar un polvorí informatiu amb el centre de produccions i programes de RTVV a Burjassot com a epicentre. Des d'allà els treballadors van seguir a primera hora del matí la compareixença pública del president Fabra, que va tancar la porta a qualsevol tipus de negociació per revertir la situació. El president va repetir que la readmissió ordenada per la sentència que anul·la l'ERO feia "inviable" la radiotelevisió, perquè la Generalitat Valenciana no pot fer front als "40 milions" que costaria.

Fabra, lluny d'assumir responsabilitats, va culpar de la situació els treballadors. El president va dir que els sindicats "no van entendre, o no van voler entendre, que l'única manera de fer sostenible Radiotelevisió Valenciana" era l'ERO, i els va acusar de no haver volgut negociar en aquell moment. Implacable, Fabra va rebutjar asseure's a buscar una solució que garanteixi la supervivència de la cadena pública perquè el moment de "negociar ja ha passat", i descartava així prendre altres mesures com l'elaboració d'un nou ERO.

Indignats per la fi d'un projecte que ha durat 24 anys, i també alliberats perquè ja no han de témer pels seus llocs de treball, els treballadors van agafar el control de la programació i durant set hores ininterrompudes diverses cares conegudes de la cadena van denunciar la manipulació que han patit, orquestrada pels directius de l'empresa, i la mala gestió dels responsables de la cadena, que l'ha portat a acumular un deute de 1.300 milions.

Els informatius emesos ahir van ser inaudits. Van explicar que amb el PP el deute ha passat de 32 a 1.300 milions; que un dels exdirectors està imputat en el cas Gürtel; que un altre està acusat i imputat per haver abusat, presumptament, de tres companyes de Canal 9, i que gràcies a un grup parlamentari "ple d'imputats" -en referència al PP- el govern valencià podrà tirar endavant la llei que certifiqui la defunció de RTVV.

L'hora dels "vetats"

La permissivitat dels directors, sabedors que el projecte ha arribat a la seva fi, i la decisió dels empleats de modificar la graella televisiva van permetre que ahir participessin en un programa especial preparat pels treballadors alguns membres de la societat valenciana que mai havien trepitjat un plató de Canal 9 i que fins i tot estaven vetats a la tele. Va ser el cas, per exemple, del president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno. Ni ell ni cap dels seus predecessors havia estat mai abans a la televisió pública valenciana, que ha donat històricament l'esquena a aquesta entitat. Tant és així que Moreno va lliurar ahir a Canal 9 un premi concedit per Escola Valenciana a l'empresa el 2011 perquè fa dos anys RTVV no va enviar cap representant a recollir el guardó.

També es van entrevistar ahir els membres d'Obrint Pas Xavi Sarrià i Miquel Ramos, que van denunciar en directe que ells i la seva música han estat "vetats". Una altra de les veus que han aparegut poc a Canal 9 en els últims set anys i que ahir va poder denunciar que la televisió "va manipular" i "es va oblidar" d'ells poc després del sinistre va ser la presidenta de l'associació de víctimes de l'accident de metro del 2006, Beatriz Garrote. Com ells, van passar per les càmeres de Canal 9 desenes de persones carregant contra Fabra i el seu govern.

Corrua de dimissions

Fabra té un problema, i és que aquesta situació es pot allargar un mes fins que les Corts Valencianes aprovin la llei que liquidi RTVV. Encara que vulgui, el president no té una altra manera per deixar en negre el senyal i, si no busca una solució, els treballadors -i també els ciutadans- poden estar durant un mes donant dia a dia informació de com el PP ha enfonsat l'ens públic. Per aquest motiu, ahir el president valencià va dir que el procés de tancament de l'empresa es farà "tan ràpid com ho permeti la legislació".

Després que el PP valencià hagi deixat caure Canal 9, a la televisió ja no queda ningú que doni la cara per Fabra. Ahir es va viure una situació de total desgovern després que la directora general de la radiotelevisió, Rosa Vidal, i tot el seu equip de direcció presentessin la dimissió -dimarts ja van anunciar que ho farien- per la inexistència de confiança en el govern valencià "per haver faltat a la veritat" i haver descarregat la responsabilitat de l'anul·lació de l'ERO en el seu equip. Ahir a última hora també van dimitir els quatre consellers de Radiotelevisió Valenciana nomenats pel PP en veure frustrades les expectatives de futur" d'una RTVV "pública i viable".

stats