Societat 30/06/2016

Barcelona demana saber quant contamina el port

La petició sorgeix arran de les protestes pels gasos que emeten els creuers

Selena Soro
2 min
Un grup mirant-se un dels creuers de la companyia Royal Caribbean a Barcelona.

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona estudiarà l’impacte mediambiental de la presència a la ciutat del vaixell més gran del món, el Harmony of the Seas, que des del juny té com a port habitual la capital catalana. Així, el Servei de Qualitat i Intervenció Ambiental de Barcelona s’ha posat en contacte amb el Port i la Generalitat per demanar les dades de NO2, SO 2 i material en partícules que detectin l’estació mòbil del Port i l’estació del Port Vell durant els dies que el vaixell estigui a Barcelona i les d’un mes abans per comparar-les. Aquestes mesures també es compararan amb les de la resta d’estacions de la ciutat.

La petició de l’Ajuntament s’ha donat a conèixer gràcies a l’activisme d’un noi de Cassà de la Selva de 14 anys, Ferran Tubert, que va denunciar en una carta a diverses institucions catalanes i espanyoles la contaminació a què el Harmony of the Seas sotmetria Barcelona i voltants durant les seves vistes. Unes setmanes després d’enviar la missiva, Colau va respondre al jove, que ahir va fer pública la resposta.

En el text, Colau l’informa de la petició al Port i agraeix a Tubert que estigui tan compromès amb el medi ambient. El cassanenc, de fet, és un dels ambaixadors de l’ONG infantil Plant for the Planet, que es dedica a plantar arbres arreu del món per pal·liar els efectes del canvi climàtic. Fins ara, el projecte, que va fundar un nen alemany quan tenia 9 anys, ha comptabilitzat més de 14.000 milions d’arbres a tot el planeta.

A la carta, Colau també explica que l’Ajuntament de Barcelona té preocupació per l’impacte dels grans creuers: “Des de l’Ajuntament estem compromesos, a més, a treballar a favor d’un turisme responsable, de qualitat i no de quantitat”. “A Barcelona volem ser una ciutat de referència en la lluita contra el canvi climàtic”, assegura Colau, i afegeix que ho fan apostant per les energies renovables, reduint i recuperant els residus, i fomentant l’economia local de proximitat.

Un gegant de la contaminació

Segons un informe elaborat per la Universitat de Delaware, un vaixell de les dimensions del Harmony of the Seas emet a l’atmosfera, en un any, el mateix volum de sofre que 50 milions de cotxes. Aquest creuer amb capacitat per a 9.000 persones compta, entre altres coses, amb un tobogan de 10 pisos d’alçada, 23 piscines, 20 restaurants, un casino, un teatre, un parc amb 12.000 espècies vegetals, un hospital i, fins i tot, calabossos i un tanatori. Consumeix més energia que 77.000 llars dels EUA, i el combustible dels creuers contamina 100 vegades més que el dièsel dels cotxes.

La companyia del vaixell, Royal Caribbean, es defensa adduint que el Harmony of the Seas consumeix un 25% menys de combustible que els vaixells anteriors. Els ecologistes responen argumentant que, amb més vaixells en funcionament i cada cop més grans, la companyia ha disparat l’emissió de contaminants: l’any 2014 va emetre 77 milions de CO 2 més que el 2013.

stats