ANIVERSARI DE LA TRAGÈDIA
Societat 20/04/2016

“Continuem creient en les persones i en l’institut Joan Fuster”

Avui fa un any que un alumne de 2n d’ESO va matar un professor amb una ballesta

Núria Martínez
3 min
L’institut  Joan Fuster  fa un any, després que  un estudiant entrés  al centre amb una ballesta.

BarcelonaAssegudes al terra de la plaça Ferran Reyes durant l’estona del pati, la Jireh i la Lisett repassen la lliçó de la classe següent. Avui fa un any de la mort d’un professor de l’institut Joan Fuster -després que un alumne de segon d’ESO l’ataqués amb una ballesta i ferís dos mestres i dos alumnes més- i les estudiants de primer de batxillerat aparentment continuen fent la seva vida. Però tot i que el centre ha intentat girar full, asseguren que “no és tan fàcil oblidar aquella tragèdia”. “Ens hem fet a la idea dels fets que van passar i no ens impedeixen seguir endavant, però encara ho tenim en ment”, apunta la Jireh. En el moment dels fets, aquestes estudiants estaven a la cinquena planta de l’edifici i van pensar que es tractava d’un simulacre d’incendi.

“Quan vam baixar i vam veure el que estava passant ens vam espantar molt. Ningú ens explicava res i no ho enteníem”, expliquen. En aquest sentit, asseguren que els primers dies “van ser molt durs”, però que al cap de dues setmanes ja ho van començar a assimilar. Tot i la tragèdia, les noies afirmen que mai s’han sentit insegures a l’institut i defensen la gestió del centre. “Feia quatre anys que veníem cada dia i no havia passat mai res. És impossible que et llevis un dia pensant que podria passar això”, recorda la Jireh, que no entén les crítiques a l’institut. L’Ana -que també repassa els apunts-és nova al centre des d’aquest any i assegura que molta gent l’ha qüestionat perquè s’hi hagi inscrit. “Aquells fets no em van fer dubtar cap moment. Entenc que va ser una desgràcia puntual que no es repetirà”, reivindica.

En la mateixa línia, l’AMPA va emetre un comunicat ahir en què defensa que el pas del temps no significar oblidar: “Tirem endavant, continuem creient en les persones, en l’educació i en l’institut Joan Fuster, i ho estem mostrant dia a dia tots plegats”. A més, recorden que tota la comunitat educativa també és víctima d’aquells esdeveniments “tan tràgics”. “Un acte de violència afecta tot l’institut: alumnes, professorat, personal d’administració i serveis, i famílies”, insisteixen.

Ensenyament ultima el protocol

Després que fa un any es mostressin molt crítics amb el tractament dels fets pels mitjans de comunicació, l’institut ha declinat fer declaracions públiques. I per preservar la intimitat, avui se celebrarà un acte d’homenatge al professor mort reservat a alumnes i docents. En l’àmbit institucional, avui a les 19 hores se celebrarà un minut de silenci a la plaça Sant Jaume. La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, assistirà a l’acte d’homenatge que se celebrarà a les 18 hores a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida. Després que passés la tragèdia, el sindicat USTEC-STEs va reclamar un protocol d’actuació “clar, eficaç i pràctic’’ per evitar que es repeteixin episodis com aquest. Ensenyament està ultimant aquest protocol, que pretén protegir els professors de les agressions. Però el fet que ja hagi passat un any de la tragèdia del Joan Fuster i encara no s’hagi fet oficial genera indignació en els sindicats. “No ens estem posant d’acord perquè nosaltres volem que en cas d’agressions greus la Generalitat es personi com a causa”, apunta el portaveu d’USTEC-STEs, Ramon Font, que afegeix que caldria imitar el protocol de l’Institut Català de Salut. Al seu torn, fonts d’Ensenyament defensen que actualment ja s’actua immediatament quan es té coneixement d’una agressió i es prenen les mesures adequades en funció de cada cas. “Quan un docent presenta una denúncia se li dóna cobertura jurídica”, asseguren les mateixes fonts, que afegeixen que la majoria de casos es resolen amb mediació. Per faltes -agressions verbals, entre altres- el curs passat es van presentar 21 denúncies. En aquest curs ja se n’han presentat onze. Pel que fa a delictes -casos més greus- des del 2006, els serveis jurídics hi han intervingut onze vegades.

stats