BARCELONA
Societat 14/03/2015

D’hotel a oficina d’habitatge: la història del bloc ocupat de Gràcia

Un grup de veïns s’instal·len a l’edifici per denunciar el model turístic

Núria Martínez
3 min
FRANCESC MELCION

BarcelonaAsseguts a la porta de l’edifici que fa cantonada entre la plaça del Sol i el carrer Maspons, el Pere i la Carla (noms ficticis) pensen en les possibles activitats que es podran fer en el que han anomenat “oficina d’habitatge del barri de Gràcia”. Amb una llibreta i un ordinador a la mà estudien i apunten les propostes que es poden dur a terme al bloc que van ocupar un grup de veïns el 28 de febrer. L’ocupació es va fer després de la manifestació contra la presència de nous hotels a Gràcia, que va reunir unes 200 persones, en un moment en què el model turístic de la ciutat està en el punt de mira.

L’edifici ocupat és l’antic colmado El Sol -situat al número 23 de la plaça del Sol- i està previst que els pròxims mesos es converteixi en un hotel amb 14 habitacions, una piscina i una cafeteria. “No volem que es construeixi un nou hotel al barri, hem d’impedir que Gràcia es converteixi en un parc temàtic”, expressen el Pere i la Carla, membres de l’oficina d’habitatge. L’ocupació -afegeixen- ha servit per “protestar contra la proliferació d’hotels al barri” i, de retruc, per construir una oficina d’habitatge. Conscients que els poden desallotjar en qualsevol moment perquè es tracta d’una ocupació il·legal, els membres de l’oficina fan guàrdia al local les 24 hores del dia. “Seguirem amb el projecte de l’oficina d’habitatge encara que ens facin fora d’aquí”, reivindiquen. Actualment, però, els Mossos d’Esquadra no tenen constància de cap denúncia. Per la seva banda, el districte de Gràcia no es vol pronunciar sobre la qüestió perquè l’edifici pertany a un particular. Segons va explicar la Carla, a l’oficina es treballarà per “ajudar la gent afectada per desnonaments, els afectats pel mòbing immobiliari o les víctimes de la pobresa energètica”, entre d’altres. Els membres del col·lectiu no van voler detallar a l’ARA amb quins recursos compten, ni de quina manera es materialitzarà la tasca que volen dur a terme.

“Hem rebut una bona acollida dels veïns. Una dona ja ens ha vingut a demanar ajuda perquè volen fer-la fora del seu pis i està patint assetjament”, comenta la Carla. A més a més, els participants en l’oficina d’habitatge insisteixen en la importància de visibilitzar a través de l’ocupació que estan en contra que Gràcia sigui “un barri turístic més”. “Volem ser un impediment per a la construcció de l’hotel i volem fer notar que el nostre barri diu no al model turístic que impera a Barcelona”, expressen dos dels seus membres. Com a resposta a les reivindicacions veïnals de diferents barris de Barcelona, l’Ajuntament va congelar indefinidament a l’octubre el nombre de llicències d’habitatges d’ús turístic (HUT) a totes les zones de la capital catalana. Tot i que no és un dels districtes amb més concentració de turisme, a Gràcia és on hi ha més HUT i albergs de la ciutat. Gràcia reuneix 1.081 habitatges turístics, dels 9.606 registrats al conjunt de la capital catalana.

Un pla d’usos polèmic

D’altra banda, davant la proliferació de nous establiments al barri, l’Ajuntament va presentar al setembre un projecte d’actualització del pla d’usos de Gràcia que regulava els establiments de menjar preparat, els albergs de joventut i les residències d’estudiants, entre d’altres. No obstant, el pla no esmentava la limitació dels hotels.

Aquest punt va generar una gran controvèrsia en el procés participatiu del pla d’usos -que va començar a l’octubre i es va acabar al febrer-, perquè Gràcia passarà de tenir els sis hotels actuals a tenir-ne onze. Això vol dir que, tot i que segueix sent un nombre reduït comparat amb altres zones de Barcelona (Ciutat Vella en té 139), a Gràcia quasi es doblarà el nombre d’hotels.

Suspeses les llicències d’hotel a Gràcia

L’Ajuntament de Barcelona ha suspès provisionalment, per un any, les llicències d’hotels, hotels-apartaments i pensions del casc antic de Gràcia. Aquesta suspensió, que va aprovar dijous la comissió de govern, no afecta les llicències concedides o en tràmit. A instàncies d’ICV-EUiA i el PSC, ahir es va celebrar una sessió extraordinària de la comissió d’Hàbitat Urbà i Medi Ambient de l’Ajuntament per debatre sobre els projectes que afecten el districte de Gràcia.

stats