Societat 30/11/2014

Dues noves infeccions per VIH cada dia a Catalunya

Tot i que el nombre de proves diagnòstiques ha augmentat, el 25% dels infectats no saben que ho estan i el 42% ho saben massa tard

Mario Martín Matas
2 min
Una punxada  per prevenir el VIH

BarcelonaEl nombre d'infeccions per VIH es manté força estable durant la última dècada a Catalunya, al voltant d'unes 700. Aquesta xifra representa que cada dia es segueixen produint dos nous contagis, tot i que ha augmentat la conscienciació de la societat. Malauradament, prop d'una quarta part dels infectats pel virus de la immunodeficiència adquirida no saben que ho estan, i fins al 42% dels nous contagis es detecta massa tard. Aquestes dues xifres són les que poden explicar millor el perquè d'aquesta barrera de 700 nous casos l'any que fins ara sembla infranquejable i, per aquest raó, en la commemoració aquest dilluns del Dia Mundial de la Sida, l'Agència de Salut Pública de Catalunya torna a insistir en la importància del diagnòstic precoç.

Des del començament de l'epidèmia l'any 1981 fins a finals del 2013 s'han notificat 17.293 casos de sida a Catalunya. Es calcula que el nombre de persones infectades se situa al voltant de les 33.000. La diferència entre VIH i sida passa perquè primer arriba la infecció, que és per a tota la vida, i només quan el virus ha aconseguit expandir-se i reduir al màxim les defenses de l'organisme es pot parlar pròpiament de l'aparició de la sida. Els avenços científics han aconseguit que avui en dia es tracti d'una malaltia pràcticament crònica si es pren la medicació adequada.

El perfil del malalt ha anat canviant amb el anys i, actualment, el 60% de les noves infeccions són d'homes que tenen relacions sexuals amb homes. L'any 2013 la mitjana d'edat es va situar en els 36 anys. Les autoritats sanitàries recomanen fer-se la prova del VIH en les situacions següents:

  • Els homes i les dones que han tingut relacions sexuals amb penetració sense preservatiu amb una o diverses parelles de les quals desconeixien si estaven infectades.
  • Les persones que han compartit el material utilitzat per injectar-se drogues.
  • Les dones embarassades o les que pensin tenir un fill.
  • Les persones que han tingut alguna infecció de transmissió sexual.
  • Les parelles estables que volen deixar d'utilitzar el preservatiu en les seves relacions sexuals.

El nombre de proves que es practiquen cada any a Catalunya, tot i baixar en els últims anys en nombres absoluts, manté una cobertura de prop de 35 anàlisis per cada 1.000 habitants. On és possible fer-se la prova per saber si hi ha infecció?

  • En l'àmbit sanitari. Segons les dades del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (Ceeiscat), el nombre de proves a la xarxa de laboratoris hospitalaris i d'atenció primària va ser superior a les 263.000, i el 0,7% van donar un resultat positiu.
  • En l'àmbit comunitari. A Catalunya hi ha 12 centres finançats pel departament de Salut que ofereixen recomanacions i la realització de la prova de forma gratuïta i confidencial. Aquests centres permeten arribar a una part de la població que no freqüenta tant la xarxa sanitària, i l'any passat van practicar unes 9.900 proves, de les quals el 2% va donar positiu.
  • Oficines de farmàcia. Un total de 60 farmàcies de Barcelona, Tarragona, Reus i Lleida estan acreditades per fer proves de diagnòstic ràpid. L'any passat en van fer unes 1.300 i l'1% va donar un resultat positiu.
stats