Societat 29/05/2016

La Fundació Arrels alerta que hi ha municipis petits que envien els sensesostre a nuclis més poblats

Ferran Busquets, president de la Fundació, demana un recompte de persones que dormen al carrer a cada poble i ciutat de Catalunya

Acn
3 min
Dos homes sense sostre dormint a les voltes de l’entrada del Liceu, ahir a la matinada.

BarcelonaEl director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, ha alertat en una entrevista a l'ACN que alguns dels municipis petits de Catalunya paguen bitllets de transport a persones sense sostre per enviar-les a nuclis més poblats. "Sembla que és habitual", ha dit. Busquets ha atribuït el fenomen al "desconeixement de la problemàtica" i la falta de resposta "especialitzada" en aquestes poblacions. A més, ha demanat que s'elabori un recompte de persones que dormen al carrer a cada poble i ciutat de Catalunya, tal com ja es fa a Barcelona, Girona, Lleida, Badalona i Sant Adrià de Besòs.

Busquets ha manifestat que els municipis petits "el primer que han de fer és informar-se i preguntar" abans d'aplicar mesures com derivar un sensesostre a poblacions grans, on hi ha més polítiques socials d'atenció a les persones sense llar. Igualment, ha recomanat que els ajuntaments busquin a la mateixa localitat algun habitatge buit on es puguin allotjar.

En la mateixa línia, ha reivindicat que les persones que dormen al carrer puguin disposar de pisos i no es perpetuï l'allotjament en albergs. Sobre aquest aspecte, ha exemplificat que si la majoria de la població viu "en un pis i no en una casa de colònies" és per tenir "una intimitat i una tranquil·litat" que també haurien de ser exigibles per als sensesostre. "No podem esperar que l'habitatge sigui construït, per tant hem de potenciar sobretot el moviment dels pisos buits", ha afegit.

Pel que fa a un recompte a escala de tot el territori català, el director de la Fundació Arrels considera que és "perfectament possible" d'elaborar, en vista de l'experiència a Barcelona, Girona, Lleida, Badalona i Sant Adrià de Besòs. Precisament, ha recordat que el maig del 2015 el Parlament de Catalunya va instar el Govern a fer recomptes periòdics de persones que dormen al carrer.

Com a balanç de l'últim recompte a Barcelona, ha remarcat que la xifra de 941 persones és més alta que la de l'any anterior. "Malauradament el fet que hi hagi gent dormint al carrer no sembla que s'estigui eradicant", ha dit. Busquets ha expressat que "la màquina que aboca gent al carrer és més potent que la capacitat que tenim de solucionar-ho".

Un cens per identificar la situació específica en què es troben els sensesostre

El director de la Fundació Arrels ha explicat a l'ACN que els dies 30 i 31 de maig, i 1 de juny hi haurà prop de 400 voluntaris que sortiran de nit a fer entrevistes a un mínim de 300 sensesostre de Barcelona per crear un cens. D'aquesta manera, l'entitat vol fer "un pas més" respecte del recompte quantitatiu i saber la situació específica de les persones que dormen al carrer, preguntant sobre aspectes sanitaris, de conflictivitat o vulnerabilitat.

El mètode d'elaboració del cens es basa a establir una conversa amb un qüestionari de base, però evitant insistir en els temes que no es vulguin respondre. "L'important és que la persona se senti molt respectada", ha afirmat. Per aquest motiu, s'han buscat voluntaris "amb certa experiència" en voluntariat o en l'atenció a persones sensesostre. Alhora, "sempre que la persona ho vulgui" s'anotaran els noms i cognoms de manera que es pugui fer un seguiment des de l'entitat.

Busquets preveu que majoritàriament es trobaran persones sense documentació, amb problemes de salut mental o "que no han estat ben tractades per ciutadans o serveis públics". "El que volem és contrastar aquestes percepcions que tenim del dia a dia amb la realitat", ha subratllat. En aquest sentit, es plantejaran qüestions com si la persona requereix una medicació que no s'està prenent, si ha rebut agressions d'algú o si ha tingut problemes amb els cossos de seguretat.

Amb tot, Busquets ha indicat que es tracta d'un projecte que s'emmarca en l'àmbit europeu i ha apuntat que les conclusions serviran per orientar propostes que responguin a les necessitats detectades.

stats