INFRAESTRUCTURES
Societat 04/09/2013

El Govern i Foment formalitzen la inversió de 108 milions d'euros per als accessos ferroviaris sud al Port de Barcelona

El president Mas celebra que el projecte "corregeix l'error històric" de deixar sense connexió ferroviària per a mercaderies "la principal economia exportadora de la península Ibèrica amb Europa"

Elisabet Escriche/acn
2 min

BarcelonaDesprés d'anys de reivindicació, finalment s'ha desbloquejat la construcció dels accessos ferroviaris per a mercaderies al Port de Barcelona, que tindran un cost de 108 milions d'euros.


Les sis entitats implicades en la construcció d'aquesta infraestructura –ministeri de Foment, Generalitat, Ports de l'Estat, Port de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat i Adif– han firmat aquest dimecres el protocol de col·laboració per a l'impuls i la consecució del nou accés ferroviari al Port de Barcelona. Dels 108 milions d'euros que costaran aquests accessos un 50% els pagarà el ministeri de Foment a través d'Adif, i l'altra meitat el Port.


La nova connexió ferroviària partirà del ramal del Llogregat, a l'altura del camp de l'Espanyol, i connectarà amb la via existent de FGC. L'accés compartirà la plataforma de FGC des de la ronda Litoral fins a superar el pont d'accés a Mercabarna. En aquest punt, el nou accés se separa per dirigir-se per la riba de la nova llera del Llobregat fins a connectar amb les instal·lacions ferroviàries de la terminal del moll Prat. 
La ministra de Foment, Ana Pastor, ha explicat que el projecte està pràcticament redactat i que es preveu que es liciti aquest any.

Pastor també ha destacat que aquesta connexió "afavorirà el corredor mediterrani" i ha insistit que el protocol s'ha pogut dur a terme gràcies a la "bona entesa" entre totes les administracions implicades. 


"Dèficit històric"

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat clar que amb aquest protocol s'està corregint "un dèficit i error històrics" i ha lamentat que "s'hagi deixat per al final el que s'havia d'haver fet al principi". Coincidint amb Pastor, el president de la Generalitat ha assegurat que el projecte es tira endavant gràcies a la "bona sintonia institucional" i ha demanat que "se segueixi l'exemple" amb altres casos tot i que siguin "més complicats".

stats