SALUT
Societat 06/08/2015

Operació de rècord: sis trasplantaments a cinc nens en 24 hores a la Vall Hebron

Més d’un centenar de professionals han participat en la intervenció, pionera a l’Estat

Lara Bonilla
2 min
trasplantaments

BarcelonaUn centenar de professionals, cinc receptors, dos donants i la generositat de dues famílies és el que ha permès assolir una nova fita mèdica: realitzar sis trasplantaments pediàtrics en tan sols 24 hores. La gesta es va dur a terme a l’Hospital de la Vall d’Hebron a finals del mes de juliol. És el primer cop a l’Estat que un hospital pediàtric fa front a aquest volum de trasplantaments amb diferents receptors i en un període tan curt de temps.

Es van fer dos trasplantaments hepàtics, dos de renals, un de pulmonar i un de cardíac a cinc receptors amb edats compreses entre els 2 i els 13 anys. Els dos donants eren un adolescent de 15 anys i un nen de 3 anys. “És un èxit de la sanitat pública, però, sobretot, de les famílies dels donants, que han permès que això fos possible i que enmig del patiment han pensat a donar una oportunitat a algú altre. I això és molt comú en el trasplantament pediàtric”, destacava ahir Teresa Pont, coordinadora dels programes de donació i trasplantament de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

És el primer cop que una gesta d’aquestes característiques es du a terme a l’Estat. Pont va destacar també la “logística necessària” per realitzar les intervencions, amb més d’un centenar de professionals involucrats. “És un puzzle difícil i contra rellotge”, deia. La intervenció va començar de matinada i va acabar l’endemà. Hi van participar una quinzena de serveis i unitats de l’hospital així com altres centres hospitalaris, l’Organització Catalana de Trasplantaments, el seu homòleg espanyol, els Mossos i Aena.

Dos nens en “urgència zero”

La Vall Hebron és, juntament amb La Paz de Madrid, un dels dos centres de referència en trasplantament infantil de l’Estat -al mes de juny va fer 30 anys del primer trasplantament hepàtic- i reben pacients de tot Espanya. En aquest cas, però, es dóna el cas que tots els receptors estaven ingressats a la Vall Hebron. “És extraordinari, això no havia passat mai”, destacava Pont. Dos dels nens receptors continuaven ahir ingressats a la Vall d’Hebron i a un se li havia trasplantat el fetge i el ronyó. Dels cinc menors trasplantats, dos necessitaven abans de la intervenció ajuda mecànica per fer funcionar el cor i els pulmons. És el que s’anomena “urgència zero”. “Si no se’ls substituïa l’òrgan haurien mort, ja que no els funcionava, i les màquines han permès allargar l’espera”, va explicar ahir la doctora Teresa Pont. Els trasplantaments pediàtrics tenen característiques diferents dels dels adults. “Els adults són més homogenis per pes i talla i no és el mateix un lactant que un noi de 15 anys”, explicava la coordinadora del programa de trasplantaments de la Vall Hebron.

Els trasplantaments infantils també requereixen molta expertesa, ja que són òrgans més petits que els d’un adult i s’ha de treballar amb microcirurgia. “Els teixits són més fràgils i cal virtuosisme per fer la intervenció. Les mides i les dosis són molt diferents i es requereixen professionals especialistes”, va assenyalar Teresa Pont.

El volum de trasplantaments pediàtrics és molt inferior al d’adults. Els nens que ho requereixen acostumen a tenir malalties congènites o tumors. L’any passat es van fer 36 trasplantaments, mentre que d’adults es va assolir un nou rècord, amb 908 intervencions.

stats